Diş Eti Çekilmesi

Yazar Tolga GülçiçekPeriodontolog • 12 Aralık 2017 • Yorumlar:

Diş hastalıkların dan biri de diş eti çekilmesidir. Dişler düzgün temizlenmezse diş araların da ve diş yüzeyin de bakteri oluşmasına neden olur. Bakteri plaklarıdiş eti çekilmesive diş eti iltihaplarına sebep olan en büyük etkendir.

Periodontitis diş etrafın da bulunan dokuların ve kemiklerin zarar görmesine sebep olan bir enfeksiyondur. Periodontitis, diş eti çekilmesine en çok sebep olan diş eti hastalığıdır. Diş eti kemik üstün de bulunan bir yapıdan oluşmaktadır. Bu sayede dişlerin sabit durmasını sağlar. Diş eti çekilmesinin ilk sebeplerin den biri diş üstün de biriken bakterilerdir. Bakteriler çoğalıp plak oluşturur. Bu diş plakları tükürük de bulunan mineraller yüzün den sertleşir. Sertleşen plaklar diş taşı oluşturur. Diş taşları temizlenmezse eğer diş eti çekilmesine sebep olur.

Diş eti çekilmesi nedir?

Diş minesinin etrafın da bulunan dişleri tutan etli kısmın olması gereken düzeyin altına düşmesidir. Diş etlerinin çekilmesi sonucu kökler açığa çıkar. Sert diş fırçası kullanımı, yanlış fırçalama, diş gıcırdatma, 60 yaş ve üstü kişiler de hormonal bozukluklar varsa, diş eti çekilmesine sebep olan diğer faktörlerdir.

Diş eti çekilmesi tedaviedilmezse kökü açığa çıkan dişler dökülebilir ve diş kayıplarına sebep olur. Tedaviye başlama dan önce diş eti çekilmesine neyin sebep olduğu bulunmalıdır. Sebep kişinin yanlış bakım uygulaması mı? yoksa dişeti hastalıkları yüzünden mi? olduğu araştırılmalıdır. Bunun anlaşılabilmesi için diş doktoruna başvurulması gerekir. Eğer bir diş eti hastalığınız var sa. Bunu sizin anlamanız mümkün değildir. Diş eti çekilmesine neyin sebep olduğu anlaşıldıktan sonra hekimin uygun gördüğü tedaviye başlanır. Diş eti çekilmesi ilk evrelerin de ise lokal tedavi uygulanır. Dişeti tedavisi yapılırken çevrede ki dokulara da tedavi uygulanmalıdır. Bundan dolayı kemik dokuya da tedavi uygulanır. Eğer ilerlemiş bir diş eti çekilmesi var sa. Ciddi önlemler alınmalıdır.

Diş eti çekilmesi İlaç’la tedavi edilmesi gerekiyorsa hekimin vereceği antibiyotikler kullanılarak çözüm aranır. Ancak doku kayıpları oluşmuşsa ve diş dökülmeleri başlamışsa cerrahi tedavi uygulanmak zorundadır. Cerrahi tedavi lokal anestezi ile yapılmaktadır. Cerrahi müdahale uygulayacak kişi normal bir diş hekimi değildir. Bunu uygulayacak Doktor Periodontolog yani dişeti hastalıkları uzmanı olmalıdır. Diş eti çekilmesi rahatsızlığına yakalanmamak için alınabilecek bazı tedbirler

1.Dişler günde 2 kez uygun fırça ve macun ile fırçalanmalı,

2.Alkol ve sigara bırakılmalı veya aza indirilmeli,

3.Diş ipi kullanılmalı,

4.3 ayda bir diş fırçası değiştirilmeli,

 

Diş eti çekilmesinin belirtileri

Diş etlerinde kanama, sızı ve ağrı, diş etlerinde hassasiyet, dişler de taş oluşumu ve ağızda kötü koku varsa. Dişeti çekilmesi belirtileridir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)