Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar Tolga Gülçiçek • 10 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Diş eti çekilmesi problemleri pek çok insanda rastlanan durumlardan biridir. Dişlerin çekilmesi herhangi bir hastalığa bağlı gerçekleşmektedir. Periodontitis olarak adlandırılan diş eti çekilmelerinde diş kemiğinde iltihaplanma ve enfeksiyon oluşmaya başlamaktadır. Bu ciddi bir derecede ilerleyen enfeksiyondur.

Diş etleri dişlerin kemik üzerinde tutunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle diş eti tedavilerinde oluşan enfeksiyon zamanla diş kayıplarının yaşanmasına neden olur. Diş kanamaları ve diş dökülmeleri de bu durumun göstergesidir. Genel olarak hijyen eksikliğinden meydana gelen durumlardan biridir. Ağız bakımının düzenli yapılmaması ya da doğru olmaması sonucunda ağız içerisinde oluşan bakteriler yayılmaya başlar.

Kısa bir süre sonra bu bakteriler iltihaplanmaya neden olur. İltihaplanma diş eti çekilmelerinin meydana gelmesinin sebebidir. Tedavisi ise muayene sonucunda antibiyotik kullanımına başlanması ve düzenli ağız bakımı yapılmasıdır.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş eti çekilmesinin yaşanmasını önlemek için ağız hijyenine önem verilmelidir. Özellikle bakteri oluşumunu engelleyici ürünler kullanmak düzenli olarak dişlerin fırçalanması bu durumu önlemektedir. Diş aralarında oluşan bakteriler zaman içerisinde ağızda yayılmaya başlamaktadır.

Diş taşı oluşumunun en büyük sebeplerinden de biridir. Bu nedenle her fırçalama sonunda diş ipinin kullanılması önerilmektedir. Diş ipi kullanımı diş eti çekilmelerinin de önüne geçebilmektedir. Özellikle küçük yaştan itibaren ağız hijyenine önem verilmesi bu gibi sorunlardan koruyabilmektedir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Sert ve soluk pembe renginde olan diş etleri bu gibi durumlarda daha yumuşak ve koyu renge dönüşmektedir. Diş etlerinde şişkinlik meydana gelmektedir. Ağız içerisinde sürekli olarak kanama devam etmektedir.

Ağız kokusu oluşumlarının en temel sebeplerinden biri de budur. Besinleri yerken dişte ve diş etinde ağrı oluşması da diş eti çekilmesinin belirtilerinden biridir. Diş aralarının açılması ve dişlerin güçsüzleşmesi de bu durumun habercisidir. Dişlerin kırılması ve dökülmeye başlaması da ileri seviyelerden biridir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Diş eti çekilmesinin teşhisi için uzman kontrolü gereklidir. Kişi kendinde gördüğü belirtilerden yola çıkarak doktora başvurmaktadır. Yapılan ağız içi kontrolünden sonra diş eti çekilmesi teşhisi koyulmaktadır. Bu gibi durumlarda hastanın hijyenine dikkat etmesi önerilmektedir. Aynı zamanda sigara ve alkolden uzak durumları ve düzenli antibiyotik kullanımına başlanmaktadır. Böylelikle hastalık kısa sürede tedavi edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)