Diş Eti Hastalığı Nedir?

Yazar Orhan SağlamDiş Hekimi • 14 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Periodontal hastalıklar dişetini ve dişi çevreleyen destek dokuları etkileyen hastalıklardır.Günümüzde diş kayıplarının çoğunda etken diş çürüğü değil dişi çevreleyen dokuların hastalıklarıdır.En önemli oluşma nedeni diş yüzeyinden uzaklaştırılamayan bakteri plağıdır. Tedavi edilmeyen basit dişeti iltihabı ilerleyerek diş kökünü saran çene kemiği kaybına yol açar. Sonuç; çürüksüz olsa da sallanan ve zamanından çok önce kaybedilen dişlerdir.
Belirtiler: En önemli hastalık göstergesi dişeti kanamasıdır. ‘’Sağlıklı dişeti kanamaz’’.
Kanamanın yanı sıra dişetinde renk, şekil, değişiklikleri, dişetinden iltihap akışı, tekrarlayan dişeti apseleri, ağızda kötü tat hissi, dişlerde sallanma ve yer değişiklikleri gözden kaçırılmamalıdır.
Nedenleri:
Yetersiz Ağız diş bakımı
Genetik faktörler
Sigara Kullanımı
Hormonal Değişiklikler: Gebelik, menopoz
Hatalı Diş Fırçalama
Bazı Sistemik Hastalıklar: Şeker hastalığı
Ağızdan Nefes Alma
Çevresi İle Uyumu Bozulmuş Dolgu ve Kuron Protezleri

Diş eti Hastalığı Tedavisi nasıl yapılır?


Erken dönem tedavide diş üzerindeki her türlü birikinti (diştaşı, bakteri plağı) temizlenmeli ve tekrar oluşmaya engel olacak diş yüzey düzenlemeleri yapılmalıdır. İlerlemiş durumlarda ise tedavi cerrahi yöntemler içermektedir. Diş hekimi öncelikle hastasına temiz; pürüzsüz diş yüzeyleri verir ve diş fırçalamayı, dişipi kullanmayı öğretir. Bundan sonra esas sorumluluk hastadadır.
İdeal diş bakımı :
Uygun bir teknikle günde minimum 3 kez diş fırçalama
Günde bir kez tercihan yatmadan evvel dişipi kullanımı
Florür içeren gargaraların düzenli kullanımı
4 veya 6 ay sıklıkla diş hekimi tarafından dişlerin temizlenmesidir.

Diş eti çekilmesi neden olur?

En çok hatalı fırçalama sebebiyle olur. Her bireyin dişeti yapısı,kıvamı kalınlığı farklıdır. Diş doktorunuz sizi bu konuda uyaracak, doğru ağız bakımı konusunda yönlendirecektir. Yine de dişeti çekilmesi mevcut ise bunun tedavisi küçük bir operasyon ile mümkün olabilmektedir. Damak içi kısımdan alınan doku çekilme olan kısma nakledilerek çekilmenin önüne geçilir. Bazan de çekilen kısım diş rengi bir dolgu ile kapatılarak dişteki   açıklık kapatılır.  

Diş eti kanaması neden olur?

Dişeti kanaması; dişeti kenarının yetersiz ağız bakımına ilk cevabıdır.  Eğer düzenli bakım alışkanlığı yerleşmezse bu  basit kanama daha derinlerdeki kemik dokusunu da etkileyecektir. Ağız kokusu, dişeti büyümesi ile birlikte de görülür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)