Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş Eti Kanamaları Neden Olur ?

Diş eti hastalıkları nelerdirsorusu için size bu yazımızda dış hastalıkları ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Diş eti hastalıkları tamamen dişi çevreleyen hassas dokularla ilgili hastalıklar olup en sağlam dişlere sahip kişilerde bile rastlanabilecek hastalıklardır. Ancak dişçilik alanında görülen gelişmelere bağlı olarak artık bu hastalıklar erken teşhis edildiğinde doğru müdahale ile sorun olmaktan çıkarılabilir.

  • Peki, dış etki hastalıkları nelerdir?

Gingivitis

Gingivitis hastalığı aslında diş eti hastalığının ilk evresidir. İlerlememiş diş eti hastalığıdır. Bu dönemde diş etlerinde meydana gelen enfeksiyon sadece dişi çevreleyen dokularda görülür. Bu hastalıkta genelde diş etleri kırmızımsı bir renktedir ve şişkin görünürler. Enfeksiyon, etkisini sadece diş etleri üzerinde gösterir. Diş etlerinde genelde fırçalanırken kanamalar görülür.&Diş eti kanamalarıbu dönemin en önemli belirtileridir. Aynı zamanda erken dönem olduğu ve ağrısız bir dönem olduğu için çok fazla önemsenmez. Ancak erken teşhisin en önemli olduğu evredir. Bu dönemde doktorunuza başvurarak gerekli müdahaleyi yapmanız tedavi için oldukça önemlidir.

Periodontitis

Periodontitis diş eti hastalığı en ileri düzey sayılan dış eti hastalığıdır. Eğer zamanında gerekli tedbirler alınmazsa dış kayıpları ve şiddetli diş ağrılarına neden olabilen bir hastalıktır. Genel olarak bu dönemde enfeksiyon diş etlerini, diş ilkelerini ve dişin destek olarak kullandığı çene kemiği gibi kısımların tümünü sarmıştır. Ayrıca kalıcı bir hal almıştır. Dolayısıyla tedavi edilmesi için muhakkak uzman desteği alınmalıdır. Ayrıca bu evrede yine diş etleri hassas ve soğuk ya da sıcağa karşı aşırı duyarlı olur. Dış etlerinde sallanmalara hatta kayıplara neden olabilir. Yetişkinlerde diş kayıplarının nedeni genel olarak periodontitis diş eti hastalığıdır.

Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi

Diş eti hastalıklarısindirim sistemine zarar veren sorunlardır. Dolayısıyla ilk evrede ya da en son evrede olsun muhakkak tedavi edilmesi gerekir. Özellikle erken teşhis ve tedavi ile ciddi sonuçlar ortaya çıkmadan tedbirler almalısınız. Bu hastalıkların ortaya çıkmaması için de ağız içi hijyene önem vermeli ve dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalısınız. Ayrıca yılda 2 ya da 3 kez diş hekimlerine uğrayarak dış kontrollerinizi de yapmalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)