DİŞ ETİ HASTALIKLARINDA BESLENME

Yazar Derya PerçinPeriodontolog • 30 Haziran 2016 • Yorumlar:

Genel olarak zayıf beslenme ve bunula birlikte vitamin eksikliği diş eti rahatsızlıklarına, dişlerde çürümelere ve çene kemiğinin erimesine neden olur. Bunu önleme için düzenli bir şekilde Diş hekimi tarafından kontrollerinizi ihmal etmemeliyiz. Kısa olarak dişlerimiz için önemli olan yiyecekleri aşağıda size sıraladım. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için attığınız bu adımdan sonra bunlara da dikkat etmeniz gerekir. Sağlıklı beslenme ve modern hayatın içinde sıkça tüketilen birçok yiyecek ve içecek asit yönünden oldukça zengin. Sorun sadece gazlı içeceklerden kaynaklanmıyor, sağlıklı tercihler de gün içindeki asitli ‘anlar’ arasında yer alıyor: Meyve, meyve suları, salata sosları, hatta limon sıkılmış maden suyu.

ESCARCEL araştırması sadece iki taze meyvenin dahi diş minesini riske sokabileceğini gösteriyor. Çürükten korunmak için, bakteriler tarafından üretilen asitlerin minimumda tutulması gerekmektedir. Hemen göremeyeceğiniz veya hissedemeyeceğiniz için, asit aşındırmasının ilk belirtileri ancak bir diş hekimi tarafından doğru biçimde teşhis edilebilir. Ancak kontrol etmeniz gereken bazı belirtiler var:

• Koyu sarı renkte, rengini yitirmiş diş veya dişler,

• Özellikle kesici kenarların etrafında parlak veya “camlaşmış”

görünüme sahip saydam dişler,

• Dişin kenarında küçük çatlaklar veya çizgiler,

• Dişin yüzeyinde oluşan küçük oyukların ve alttaki dentinin

daha fazla açığa çıkması sonucunda daha şiddetli hale gelen

hassasiyet.

• Diş aşınmasının yaygınlığı 26-35 yaş arasındakilere, 18-25 yaş

arasına göre, daha fazla.

• Sık sık asitli gıdalar tüketen deneklerde diş aşınması daha

yüksek düzeyde.

 

 

TAVSİYELERİM

• Düzenli olarak diş hekimine gitmelisiniz. Diş hekimleri beslenme ve fırçalama alışkanlıklarınızdan kaynaklanabilecek risk seviyesini değerlendirebilir ve asit aşındırmasının erken belirtilerini kontrol edebilir.

• Sağlıklı gıdalar almaktan, özellikle meyve yemekten vazgeçmeyin ancak yemek biçiminizi tekrar gözden geçirin. Dişin, asitle uzun süre temasından kaçının ve asitli içecekleri pipetle tüketmeye çalışın.

• Her gün tüketilen gıdalardaki asitlerin etkilerine karşı, florürlü bir diş macunu, ekstra koruma sağlayan florürlü bir ağız çalkalama suyu kullanın.

 Peynir, tavuk, et ürünleri ve süt gibi besinler ağızdaki asit seviyesini düşürerek veya tekrar mineralize olması için gerekli olan kalsiyum ve fosfor ihtiyacını karşılayarak, korunmasında etkilidir.

 Her gün bütün tahıllardan tüketin. Beyaz ekmek veya pirinç yerine kahverengi pirinç, ekmek, yulaf ezmesi ve buğday ürünlerini tercih edin.

 Protein ihtiyaçlarınız için balığı tercih etmelisiniz.

 En önemlisi her üründen yarım saat sonra su içerek asidin ağız içinde birikmesini engelleye biliriz.

Ve son olarak Ksilitol içeren şekersiz sakızların çiğnenmesi çürük riskin azaltır.

• Mide yanması/reflü/regürjitasyon veya sürekli kusmadan muzdarip hastalarda diş aşınması düzeyi daha yüksek.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)