Diş Eti Kanaması Neden Meydana Gelir?

Yazar Miray Aluçlu YaşDiş Hekimi • 10 Aralık 2020 • Yorumlar:

Toplumda oldukça yüksek bir oranda görülebilen, tedavi edilmezse ağız ve diş sağlığını ve vücuttaki diğer sistemik organları da olumsuz yönde etkileyebildiği bilimsel olarak kanıtlanmış önemli bir ağız sorunudur. Bu nedenle önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Diş yüzeylerinde doğru ve yeterli fırçalamamaya bağlı bakterilerin oluşturduğu plak meydana gelir.Ve bu plağa karşı kendi savunma hücrelerimiz savaş açar ve kan hücreleri bölgeye gelir. Böylece diş eti kanaması oluşur. Bu sırada diş eti dokularımızda yıkım meydana gelir yani diş eti kanamaları bize enflamasyonun ve de doğru fırçalama yapılması gerektiğinin sinyalini verir. Bahsettiğimiz plak diş taşına dönüşürse daha sert ve diş yüzeyine tutunan yapı haline gelir ve bunu bireyin fırçalayarak çıkarması mümkün olmaz böylece diş taşları barındırdığı bakteriler nedeniyle uzun süreli doku yıkımını başlatır. Diş taşları bölgeden uzaklaştırılmadığı sürece birkaç ay içerisinde dişi saran kemikte rezorbsiyon dediğimiz deformasyonlar oluşturur.

Ayrıca çeşitli sistemik rahatsızlıklar diş eti kanamasına neden olur.Bu rahatsızlıklardan bazıları;Lösemi,C vit eksikliği,hemofili,pıhtılaşma hücrelerinin eksikliği gibi

Peki doğru diş fırçalama nasıl yapılmalıdır?

Öncelikle doğru diş fırçalamadan kasıt diş etlerinin de fırçalanmasıdır. Yani diş fırçası öncelikle diş etlerinden başlamalı ve dişe doğru süpürme yapılmalıdır.Bu fırçalamayı yaparken dişetine bakar yönde 45 derece açı ile başlanmalı ve dişlerin keser uçlarına doğru her diş 8-10 kez süpürülmelidir.Ve bütün dişlerlere aynı işlem uygulanmalıdır.Çiğneme yüzeyleri ise ileri geri yönde testere hareketi şeklinde fırçalanmalıdır.Diş eti çekilmesine neden olmaması için yatay ve dikey hareketlerden kaçınılmalıdır.Çünkü bu hareketler hem gıdaların diş etine doğru gömülmesine hem  diş etinin yukarı yönde itilmesine  hem de  diş yüzeyinde aşınmalara neden olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miray Aluçlu Yaş Diş Hekimi, Periodontoloji Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Miray Aluçlu Yaş

Diş Hekimi, Periodontoloji Uzm. Dt.

Randevu al