DİŞ ETİ SAĞLIĞI

  • Diş Eti Hastalığı Nedir?

Yeterli ağız bakımı yapmayan bireylerde, diş ve diş eti dokularının üzerinde kalan yiyecek artıkları zamanla bu bölgelerde bakteri plağı üretirler. Bu plak zamanla taşlaşma eğilimi gösterir ve diş üzerinde diş taşı dediğimiz (tartar) eklentiler oluşturur.

Bakteri Plağı Ve Diş Taşının Ağız Dokularına Zararları Nelerdir?

  • Çürük oluşumu
  • Dişi saran çevre dokularda (diş eti ve çene kemiğinde) yıkım

SONUÇ İLERİKİ EVREDE DİŞ KAYBIDIR!

  • Diş Hastalığının Belirtileri:
  1. Dişeti kanaması
  2. Kızarık ve şiş dişetleri
  3. Dişler arasındaki dişetinden ağıza iltihap gelmesi
  4. Dişlerde oluşan uzamalar ve sallanmalar
  5. Artan hassasiyetler
  6. Dişeti kenarında gözlenen kararmalar
  7. Kötü tat ve kötü koku hissi
  • Diş eti Hastalığının Tedavisi Nedir?

Diş eti hastalığının tedavisi diş taşı temizliği ve hastanın kendisinin uyguladığı ağız hijyeninin (diş fırçalama, diş ipi kullanımı vs.) geliştirilmesini kapsar. Hastalığın derecesine göre hekimin hastalığı elemine etmek için yapacağı işlemler farklılık gösterir.

  • Diş Taşı Temizliği nedir, ne sıklıkla yapılmalıdır?

Tükürükte bulunan kalsiyumun, diş yüzeylerinde biriken bakteri plağı üzerinde çökelmesi sonucu diş yüzeyinde oluşan eklentilere diştaşı(tartar)denir. Bu taşların ultrasonik cihazlarla diş yüzeyinden uzaklaştırılmasına detertraj denir.

Diştaşı birikimi tükrük yapısı, diş anatomileri, kişisel ağız bakımı gibi faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Her sene yapılan rutin kontrollerle diştaşı temizliğinin gerekli olup olmadığı hekiminiz tarafından kontrol edilmelidir.

  • Diş taşı temizliği ağrılı bir işlemmidir?

Diş taşı temizliği işlemi genellikle anestezi işlemi yapılmadan uygulanmakta olup, çok hassas olan bölgelerde lokal anestezi uygulanarak ta yapılabilmektedir.

  • Diş taşı temizliği zararlı mıdır?

Diş hekimi tarafından uygulanan profesyonel diştaşı temizliği işleminin dişlere herhangi bir zararı olmayıp,ağız ve dişeti sağlığı için gerekli bir işlemdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)