Diş Eti Tedaviniz Bitti! Ne Yapmanız Gerekiyor?

Yazar Ülkü KoloğluDiş Hekimi • 14 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Her şeyden önce dişlerimizi düzenli olarak fırçalamalı ve dişlerimizin aralarını temiz tutmalıyız. Birçok hastamız diş fırçalamanın önemini bilirken, diş aralarının temizliğini ihmal etmektedir. Oysa ki diş eti hastalıkları çoğunlukla dişlerin aralarından başlamaktadır ve bu bölgelere diş fırçası ile ulaşmak mümkün değildir. Bu noktada dişipi kullanımı önem kazanmaktadır.

Ayrıca diş eti hastalığı sonrasında görülen diş eti çekilmeleri, bitişik dişler arasında çok büyük boşlukların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu alanların temizliği için diş ipi ile birlikte dişarası fırçalarının kullanımı da gerekmektedir.

Düzenli olarak kontrol altında olmalısınız....

Diş eti tedavisi geçirmiş hastaların; sıkı bir şekilde takip edilmeleri gerekmektedir. Hastanın günlük olarak yapılan ağız bakımının (fırçalama ve dişipi kullanımı) yanı sıra uzman hekimin belirleyeceği aralıklarla diş taşı temizliği veya küretaj gibi işlemlerin uygulanması diş eti hastalığının yeniden ortaya çıkmasını engelleyecektir. Bu profeyonel bakım, hastanın günlük bakımda ulaşamadığı bölgelerin de temizlenmesini sağlayacaktır.

Hassas dişlere dikkat....

Diş eti tedavisi sonrasında en çok rastlanan sorun, dişlerde görülen soğuk ve sıcak hassasiyetidir. Kök yüzeyindeki hastalıklı kısmın temizlenmesi ile oluşan bu hassasiyet, hastaların ağız bakımı yapmalarını bile engelleyebilmektedir.

Bu durumu gidermek için; hassas dişler için, özel dişmacunları ve flor jelleri uygulanabilir. Ancak sonuç almak birkaç hafta sürebilir. Hastaların büyük bölümünde bu durum zamanla kendiliğinden kaybolmaktadır. Sorunun geçmediği durumlarda, özel tedaviler için diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir...

Diş hekiminiz ile işbirliği önemlidir....

Siz; ağız ve diş eti sağlığı açısından çok önemli kararlar verip, ciddi bir fedakarlık yapmış bulunuyorsunuz. Yaptığınız yatırımları bakım prosedürlerine sıkı bir şekilde takip ederek koruyun. Zamanında yapılan kontroller ve günlük ağız bakımının yanısıra en küçük bir şikayetinizde bile (kanama, şişlik, ağrı vb.) uzman hekiminizle diyalog halinde olmalısınız. Kontrollerine gelmeyen hastalar uzun vadede tekrar diş eti hastalığına ve diş kaybına maruz kalabilirler. Yapılan araştırmalar düzenli yapılan temizliklerin hastayı koruduğunu göstermektedir.

Genel sağlığınıza dikkat edin....
Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmayın. Sigara içmek ağız bakımını zorlaştırır, diş eti hastalığının oluşma riskini arttırır. Düzenli ağız bakımının yanı sıra, dengeli beslenmek ve stresten uzak durmak da önemlidir. Doğru alışkanlıklar; sadece diş eti sağlığınızı değil, genel sağlığınızın kalitesini de yükseltecektir.

SON NOTLAR

Diş eti tedavisinin uzun dönemdeki başarısı size bağlıdır. Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Diş eti tedavisi sonrasında dişlerinizde çok fazla hassasiyet oluştuysa, hekiminize hassasiyet giderici dişmacunları veya muayenehane ortamında yapılacak tedavileri danışın. Kontrol muayenelerinize sadık kalın. En ufak bir sorununuzu bile mutlaka dişhekiminiz ile paylaşın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)