Diş Eti Tedavisi

Yazar Tolga GülçiçekPeriodontolog • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:

Diş eti, dişlerin etrafında ve aralarında bulunan dokunun adıdır. Diş etinin durumu dişlerin durumuna doğrudan etki ettiğinden özen isteyen bir unsur olarak ağız içinde yer almaktadır. Bu yüzden hekim kontrolleri aksatılmamalı, olumsuzluklar ortaya çıktığında uzman bir hekime gösterilmelidir. Bu şekilde diş kayıplarının önüne geçilebilir, estetik bütünlük korunarak özgüven kaybı yaşanması engellenir.

Çeşitli yapısal etkenlerin yanı sıra doğru olmayan fırçalama alışkanlıkları, bakteri plağı ve diş taşı, diş arasına sıklıkla kürdan vb. sokulması, hatalı uygulanmış birtakım diş tedavisi işlemleri gibi etkenler diş eti çekilmesine yol açmaktadır. Diş etindeki çekilmelerin bir diğer sebebi diş sıkma alışkanlığıdır.

Düzenli diş hekimi kontrolleri ile diş eti problemlerinin önüne rahatlıkla geçilebilmektedir. Diş eti sağlığının bozulması ilk aşamada kanamalarla, kırmızı ve şiş görüntüsüyle ortaya çıkmaktadır. Ağız kokusu da diş eti problemi yaşandığının göstergelerinden biridir. Bu işaretler dikkate alınmadığında, diş eti çekilmeleri meydana gelmektedir. Bu çekilmeler ise diş kökünde çürümeye ve gülüşte meydana gelecek estetik problemlere neden olmaktadır. Hatta zaman içinde diş çevresindeki kemikte meydana gelecek erime ve çekilmelere yol açmaktadır.

Diş eti problemleri için uygulanan tedavi yöntemleri çeşitlidir. Diş eti probleminin boyutu tedavi yönteminde belirleyici unsurdur. Diş eti problemi başlangıç seviyesinde ise detaylı bir diş taşı temizliği yeterli gelmektedir. Diş eti problemi biraz daha ilerlemiş durumda ise küretaj tedavisi önerilmektedir. Bu yöntem diş eti ve kök yüzeyi ile diş çevresindeki boşlukların kazınarak temizlenmesi yoluyla uygulanmaktadır. Diş eti problemi ileri düzeyde ise tercih edilmesi gereken tedavi yöntemi flap operasyonu olarak adlandırılmaktadır. Diş etinin açılıp kaldırılarak temizlenmesinin ardından dikilerek kapatılması yoluyla gerçekleştirilmektedir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)