Dış Gebelik

Batında döllenen yumurtanın tüplerdeki küçük tüycükler yardımıyla yaklaşık 7 günün sonunda rahime yerleşmesi gerekir. Ancak değişik sebeplerle bu süreç gerçekleşmeyip tüplerde takılı kalmasıyla ortaya çıkan hastalığa dış gebelik denir.

Çok azda olsa batın içinde ve yumurtalıkta da yerleşebilir. Görülme sıklığı % 15-20’dir. 1/30.000 olasılıkta rahim içi gebelikle birlikte de olabilir.

Tüpler rahim gibi esnemeye uygun olmadığı için embrio büyümeye başlayınca tuba yırtılmakta ve batın  içine düşük gerçekleşip tehlikeli bir kanama süreci başlamaktadır.

               Önceki yıllarda hastanın birden başlayan bıçak saptanır tarzında genelde tek taraflı  yoğun kasık ağrısı, kanama, makata vuran ağrı, halsizlik, baygınlık hissi ile başvurması ile geç dönemde tanı konulabilmektedir.

               Son zamanlarda BHCG (Kanda gebelik testi) değerinin iki günde bir  iki kat artması gerekirken %60 oranında artması ve trans vajinal ultrasonografi ile gebelik kesesinin görülmemesi daha erken dönemde tanı konmasını sağlamaktadır. Yine de bazen tanı süresi 1 hafta 10 günü bulmakta ve hastaya da doktora da sıkıntılı bir süreç yaşatmaktadır.

                        Geç dönemde batın içine kanama süreci başlayan ve genel durumu kötü olan hastalara doktorun öngördüğü açık veya kapalı operasyon yapılmalıdır.

             Sigara kullanımı geçirilmiş genital enfeksiyon veya abdominal operasyon,35’in üzeri yaş daha önce dış gebelik öyküsü çok sayıda küretaj öyküsü etken olabilir. Ancak büyük bölümünde herhangi bir etken saptanmaz.

               %10 Oranında tekrarlama olasılığı vardır. Ancak bunu önlemek için yapılabilecek herhangi bir öncül tedavi yoktur. Sadece hastanın adeti geciktiğinde ya da gebelik den şüphelendiğinde erken dönemde doktora başvurması önerilebilir. Sonrasında sağlıklı gebelik oluşmasını engelleyecek ve geciktireceğine dair herhangi bir bulgu yoktur. Dış gebelik operasyonu geçiren hastanın daha sonraki gebeliklerinde normal doğum yapması sakıncalı değildir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşe İnmez Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ayşe İnmez

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al

Benzer makaleler