Diş implantı nedir? Diş implantının riski varmıdır?

Diş implantında riskli faktörler nelerdir?Hastanın Periodontal sağlığının önemi;

Diş implantın başarılı olmasındaki en önemli faktörlerden biri doğru hasta seçimidir. Bu seçimdeki en önemli iki faktör hastanın yaşı ve sistemik durumudur. Yaşlı hastalarda da sistemik durumu, sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçları ve hasta motivasyonu açısından sorunlar çıkabilmektedir. İmplantlar bir cerrahi işlem ile yerleştirileceğinden sistemik hastalığı olan bireylerde gerekli önlemler cerrahi işlem öncesi alınmalıdır.

Bazı sistemik rahatsızlıklar Diş implantın başarısında oldukça etkili olabilmektedir. Kontrol altında olmayan diyabetlilerde artmış periodontal hastalık eğilimi bozulmuş karbonhidrat metabolizması, enfeksiyona direncin düşük olması nedeniyle komplikasyon oluşma ve implantın başarısız olma olasılığı fazladır. Ancak kontrol altındaki diyabetli hastalarda da yüksek başarı oranlarının bildirildiği yeni çalışmalar da bulunmaktadır.

Tedavi açısından en riskli gruplardan biri de kemo-radyoterapi gören hastalardır. Böyle hastaların immün sistemleri baskılanmış olup, radyoterapi alan hastalarda mükoz membranlarda ve kemikte vasküler yapıda oluşan değişiklikler sonucu osteoporoz riski de bulunmaktadır. Radyoterapi sonrası özellikle maksillada implant başarı olasılığı oldukça düşüktür.

Bunun dışında radyoterapiden ne kadar süre sonra implant tedavisine başlanması konusunda da pek çok görüş vardır. Bir araştırmada bu sürenin en az 1 yıl olması gerektiği bildirilmiştir.

Hastanın periodontal dokularının sağlığıdır. Hastanın periodontal durumu değerlendirilirken kişinin oral hijyen durumu, sigara alışkanlığı, sistemik hastalığının olup olmadığı, psikolojik durumu gibi pek çok faktör göz önünde tutulmalıdır. İleri periodontal hastalığı olan bireylerde implantların doğal dişlerle birlikte kullanımı tartışmalıdır. Diş ile implant arasındaki hareket farklılığı bazı biyomekanik faktörlerin değerlendirilmesini gerektirir.

Hekimin vaka tecrübesi ve estetik ön görüsü başarıya etki eden en önemli faktörlerdendir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)