Diş İmplantları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazar Mehmet ÖzgürDiş Hekimi • 3 Temmuz 2020 • Yorumlar:

  1. İmplant tedavileri ile hem estetik hem çiğneme fonksiyonun geri kazanılması amaçlanmaktadır.

  2. İmplantlar, yapay diş kökü olarak görev yaparlar. Diş eksikliği durumunda kemik içine yerleştirilirler ve üzerine porselen diş koymamıza olanak sağlarlar.

  3. Doğru şekilde yapıldığında diş implantlarının başarısı %95-98'dir.

  4. Diş implantları titanyumdan yapılan kemik ve diş eti ile uyumlu materyallerdir. Toksik ve alerjik değildirler. Kemikle kaynaşma özelliğine sahiptirler.

  5. Diş implantları ömür boyu kullanmanız için yapılır. Günlük ağız bakımı iyi yapılmalıdır (günde 2 kez diş fırçalama, diş ipi, gargara ve ağız duşu kullanımı) ve düzenli olarak hekime kontrollere gidilmelidir (6 ayda 1) Eğer ağız bakımı aksatılırsa implantların etraflarında kemik kayıpları olabilir ve implant düşebilir. 

  6. Sigara içilmesi, implant başarısını direkt olarak etkilemektedir. Özellikle erken dönemde implant etrafında enfeksiyon riskini 2-3 kat arttırmaktadır. Ayrıca implantın kemiğe kaynamasını da engellemektedir. İmplant tedavilerinde sigara içilmemesi önerilir. 

  7. 18 yaşını doldurmuş ve cerrahi işlem yapılmasına (örneğin diş çekimi) engel olacak bir hastalığı olmayan her yaştan hastaya implant tedavisi uygulanabilir. Eğer hastanın birtakım hastalıkları ve kullandığı ilaçlar var ise, ilgili tıp hekimine danışılarak tedavi yapılabilir. 

  8. İmplantlar tek veya çoklu diş eksikliklerinde veya hiç dişi olmayan hastalarda uygulanabilir.

  9. İmplant tedavileri yan dişleri korur, boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerin kesilerek küçültülmesi gerekmez.

  10. Ağzınızda hiç diş olmasa bile implantlar ile sabit bir tedavi sağlanır, kendi dişiniz gibi olur. Yani ağzınızdaki protezi gece çıkarıp suya koymanız gerekmez. 

  11. İşlem sırasında lokal anestezi yapıldığı için ağrı hissedilmez. Sonrasında ise ağrınız ağrı kesiciyle kolaylıkla kontrol altına alınabilir.  

  12. İmplant tedavileri öncesi diş tomografisi alınarak çene kemiğinin genişliği ve yüksekliği değerlendirilmelidir. Böylece uygulanacak implantın boy-çapı ve kemik kozu gerekip gerekmediği belirlenebilir.

  13. Kemik hacminin yeterli olduğu durumlarda implant uygulaması oldukça basit ve konforlu bir şekilde, dikişli veya dikişsiz olarak uygulanabilir.

  14. Bazı durumlarda diş çekimi ile aynı anda implant uygulanabilmektedir. Böylece hem zaman kazanılmakta hem de tek cerrahi ile problem çözülebilmektedir. 

  15. Kemik hacmi yetersiz ise çeşitli kemik tozu tedavileri ile hacim arttırılabilir. Ağız içi muayene ve tomografi değerlendirilmesi sonucunda en doğru yönteme hekiminiz karar verecektir. 

  16. Kemik hacmi arttırımı, kemik tozu ve kemik zarı ile hem yatay hem dikey yönde olabilir. Özellikle üst arka dişlerin erken kaybedilmesiyle sinüs sarkar ve kemik yüksekliği azalır. Bu durumda açık sinüs lift (sinüs kaldırma operasyonu) yapılarak kemik tozu konur ve implant yerleştirilecek hacim elde edilmiş olur. 

  17. Kemik tozu işlemlerinde PRF(platelet-rich fibrin) tedavileri uygulanarak tedavi başarısı arttırılabilir. PRF, kendi kanınızın santrifüj edilmesiyle elde edilen,büyüme faktörlerinden zengin bir pıhtıdır. Özellikle kemik tozu tedavilerinde destekleyici rol oynamakta, iyileşme poztansiyelini arttırmaktadır. 

  18. İmplant tedavilerinde implantın kemiğe kaynaması için bekleme süreleri değişkenlik gösterir.  normal şartlarda 2-3 ay kemiğe kaynama beklenmekte ve sonra üzerine kalıcı kaplama konmaktadır. Bazı durumlarda hekim uygun görürüse implant yerleştirildiği anda üzerine geçici sabit diş yapılabilir. Eğer kemik tozu uygulamaları yapılmışsa bekleme süresi 6 ay kadar olabilmektedir.

  19. Tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda her çene için 4, 6 veya 8 implant ile sabit dişler yapılabilmektedir.  Eğer özellikle alt çenede kemik çok erimiş ve sadece 2 implant konulabiliyorsa 2 implanttan destek alan takıp çıkarılabilen bir protez de yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Özgür Diş Hekimi, Periodontoloji Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)