Diş Macununuzu Nasıl Seçersiniz?

Yazar Zeynep GirayDiş Hekimi • 17 Eylül 2019 • Yorumlar:


Piyasada onlarca değişik içerikte diş macunları mevcuttur. Seçim yapmamız gerektiğinde çoğu zaman kafamız karışır. Bazı macunlar diş hassasiyetine iyi gelir, bazıları diş çürüklerinden korunmaya yardımcı olur? Bu durumda nasıl seçim yapacağız? Yakın zamana kadar diş macunları sadece diş fırçalamayı kolaylaştırıcı bir ajan olarak kabul edilirdi.

Eskiden beri bilindiği gibi florür içeren diş macunları diş çürüklerinin önlenmesinde büyük yardımcıdır. Fakat son yıllarda yapılan bazı çalışmalar fazla florürün genel sağlığa karşı birçok yan etkisi olduğu iddia etmektedir. Florür diş çürüklerini önlemede çok büyük bir yardımcı olduğu kesindir, ancak hangi koşullarda ve ne kadar süre kullanılması gerektiğine en doğru şekilde diş hekiminiz karar verir.

Beyazlatıcı içeren diş macunları çok fazla kahve, çay ve sigara tüketen kişilere önerilebilir. Ancak beyazlatıcı içeren macunlar aynı zamanda diş minesini bir miktar aşındırma riski taşırlar. Ayrıca bazı dişeti problemlerinde içeriğinde ‘klorheksidin’ içeren macunlar tedavi edici özelliklerinden dolayı hastalara tavsiye edilir. Fakat klorheksidin maddesinin dişleri boyamak gibi yan etkileri vardır. Bu nedenlerle her iki diş macunu tipide, ihtiyaç durumunda kısa süreli kullanım için uygundurlar.

Hassasiyetti kısa sürede hafifleten bu macunların tedavi edici özellikleri yoktur. Yani kullanıldıkları sürece hassasiyeti azaltırlar. Hassasiyetin tamamen ortadan kalkması için mutlaka bir diş hekimine başvurulmalı hassasiyetin gerçek nedeni tedavi edilmelidir.

Diş hekimleri sorunların diş mi diş eti mi kaynaklı olduğu konusunda sizlere en doğru bilgiyi verirler. Diş fırçalamak ile diş macunu kullanmak arasındaki ilişkiyi şu şekilde anlatarak örneklendirebiliriz. Elde yıkadığınız bulaşıkları düşünün; kirli bir tabağı saatlerce en güçlü deterjanlı suda bekletmek mi daha etkilidir? Yoksa kısa bir süre elinizle ovmak mı? Ağız bakımı aynen böyledir doğru ve etkin bir şekilde diş fırçalamak kendiniz için en uygun diş macununu seçmekten çok daha önemlidir. Unutulmamalıdır ki; hiçbir diş macunu etkin bir diş fırçalama işlemi yapılmadığı sürece işe yaramaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zeynep Giray Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)