Diş Neden Sararır?

Yazar Ela ÇabukDiş Hekimi • 4 Kasım 2019 • Yorumlar:

Diş rengi her bireyde aynı olmaz. Bazı kişilerde doğal diş rengi son derece beyaz olurken bazı kişilerde daha sarıya yakın bir ton olabilir. Ancak dişlerde sarı tonlar ya da sarı lekeler ve çok farklı nedene bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Dişlerde sararma toplumumuzda daha yaygın bir şekilde görülen sıkıntılar arasında yer alıyor. Diş sararmasının nedenlerine şu örnekleri verebiliriz:

Diş Sararmasının Sebepleri

  • Çay ve Kahve Tüketimi

Çay ve kahve ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi durumunda bununla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması halinde diş sararmasının en yaygın nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde çay ve kahve tüketim oranları son derece yüksek olduğundan diş sararmasının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu belirtebiliriz. Bu sararma dişlerinin tamamında ortaya çıkabileceği gibi sadece sarı lekeler şeklinde de kendini gösterebilir.

  • Tütün Kullanımı

Sigara ve tütün ürünleri diş sararmasının yine yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Tütün ürünlerinin kullanımı sadece diş sararmasına neden olmaz, dişlerde çürük oluşması ya da diş eti hastalıkları gibi onlarca farklı sağlık sorununa sebebiyet verebilir. Tütün ürünleri kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan diş sararması genellikle dişlerin ön bölümünde kendini daha net bir şekilde belli eder. Aynı zamanda diş aralarında kahverengiye yakın bir tonu bulabilen sararmalar da meydana gelebilir.

  • Diş Minesinin Zarar Görmesi

Diş minesi yaşın ilerlemesi ile birlikte daha ince bir tabakaya dönüşür ve alttaki kemik artık görünür hal alır. Bu durum dişlerde sararmaya sebebiyet verebilir. Elbette yaşın ilerlemesi tek başına diş sararmasının nedeni olarak görülmemelidir. Şayet düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ve ağız bakım sularının kullanılması ile diş aralarının da temizlenmesi gibi unsurlara dikkat edilirse  bu durumda yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan diş sararmasının yavaşlatılması ya da tamamen ortadan kaldırılması da mümkün olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ela Çabuk Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)