Diş Sallanması ve Diş Eti Çekilmelerinde Flap Ameliyatı ve Küretaj Tedavisi

Dişlerin köklerinin gevşemesi ve bu sebepten sallanması önem gösterilmesi gereken diş sorunlarının başında gelir. Bunun birçok nedeni olabilir. Diş kaybı yaşamamak adına mutlaka diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Diş sallanmalarının en bilinen sebebi diş eti problemleridir. Dişlerin etrafında ve aralarında bulunan doku diş eti olarak adlandırılmaktadır. Sağlıklı diş etleri, sağlıklı ağız ve diş sağlığının baş rollerindedir.

Diş eti sağlığı çeşitli sebeplerden dolayı bozulmaya başladığında ortaya çıkan ilk sorun diş eti kanamasıdır. Bu sorun göz ardı edilir ve tedavi edilmezse, problem büyüyecek ve diş eti çekilmelerine neden olacaktır. Bu diş eti çekilmesi ise zamanla çene kemiğinde de oluşacak erimeleri ve çekilmeleri beraberinde getirecektir. Diş eti çekilmeleri diş hassasiyeti, diş kökünde çürümeler ve estetik problemler gibi ciddi problemlere yol açmaktadır. Hatta çekilmelerin önemli bir kısmı diş kaybına kadar gidebilecek niteliktedir.

Yapısal faktörlerin yanı sıra yanlış fırçalama alışkanlıkları, bakteri plağı ve diş taşı, diş arasına sıklıkla kürdan vb. sokulması, hatalı uygulanmış birtakım diş tedavisi işlemleri gibi faktörler diş eti çekilmesine neden olmaktadır. Diş etindeki çekilmelerin bir diğer sebebinin de diş sıkma alışkanlığı olduğu belirlenmiştir. Bunun önüne gece plağı kullanımı sağlanarak geçilebilmektedir.

Peki diş eti problemleri için hangi tedavi yöntemleri uygulanabilir?

İlk tedavi adımı diş taşı temizliğidir.

Diş eti problemlerinin ortadan kaldırılması için atılması gereken ikinci adım, dişi ve diş etini incelikle temizlemektir. Bu yöntem küretaj olarak bilinmektedir. Küretaj tedavisinde, dişin etrafında oluşan boşluklar ile diş eti ve kök yüzeyi iyice kazınarak temizlenmektedir. Diş etlerinin olması gerektiği gibi dişi sıkıca sarması amaçlanmaktadır. Bu tedavide lokal anestezi kullanılarak hastanın herhangi bir ağrı hissetmesinin önüne geçilmektedir.

Diş eti problemi ileri seviyede, diş çevresindeki kemiklerde erimeler meydana gelmiş ise uygulanacak tedavi flap operasyonudur. Lokal anestezi uygulanarak diş eti kaldırılır, sorunlu doku kazınarak ortadan kaldırılır. Eğer ihtiyaç söz konusuysa kemik yapısına destek amaçlı uygulamalar yapılır. Ardından diş eti dikilerek işlem sonlandırılır.

Diş eti problemleri, ciddi diş ve sağlık problemlerine neden olduğundan hassasiyet gösterilmesi gerektirmektedir. Bu yüzden düzenli hekim kontrolleri ihmal edilmemeli, belirtiler gözlemlendiğinde uzman bir hekime gösterilmelidir. Ancak bu şekilde diş kayıplarının önüne geçilebilir.

İstanbul İmplantoloji diş ve diş eti problemlerine ürettiği çözüm ve tedavi yöntemleri ile hizmetlerini hastalarına en uygun şekilde vermektedir.

Diş Eti Tedavisi ve Flap Operrasyonu:

Diş eti, dişlerin etrafında ve aralarında bulunan dokunun adıdır. Diş etinin durumu dişlerin durumuna doğrudan etki ettiğinden özen isteyen bir unsur olarak ağız içinde yer almaktadır. Bu yüzden hekim kontrolleri aksatılmamalı, olumsuzluklar ortaya çıktığında uzman bir hekime gösterilmelidir. Bu şekilde diş kayıplarının önüne geçilebilir, estetik bütünlük korunarak özgüven kaybı yaşanması engellenir.

Çeşitli yapısal etkenlerin yanı sıra doğru olmayan fırçalama alışkanlıkları, bakteri plağı ve diş taşı, diş arasına sıklıkla kürdan vb. sokulması, hatalı uygulanmış birtakım diş tedavisi işlemleri gibi etkenler diş eti çekilmesine yol açmaktadır. Diş etindeki çekilmelerin bir diğer sebebi diş sıkma alışkanlığıdır.

Düzenli diş hekimi kontrolleri ile diş eti problemlerinin önüne rahatlıkla geçilebilmektedir. Diş eti sağlığının bozulması ilk aşamada kanamalarla, kırmızı ve şiş görüntüsüyle ortaya çıkmaktadır. Ağız kokusu da diş eti problemi yaşandığının göstergelerinden biridir. Bu işaretler dikkate alınmadığında, diş eti çekilmeleri meydana gelmektedir. Bu çekilmeler ise diş kökünde çürümeye ve gülüşte meydana gelecek estetik problemlere neden olmaktadır. Hatta zaman içinde diş çevresindeki kemikte meydana gelecek erime ve çekilmelere yol açmaktadır.

Diş eti problemleri için uygulanan tedavi yöntemleri çeşitlidir. Diş eti probleminin boyutu tedavi yönteminde belirleyici unsurdur. Diş eti problemi başlangıç seviyesinde ise detaylı bir diş taşı temizliği yeterli gelmektedir. Diş eti problemi biraz daha ilerlemiş durumda ise küretaj tedavisi önerilmektedir. Bu yöntem diş eti ve kök yüzeyi ile diş çevresindeki boşlukların kazınarak temizlenmesi yoluyla uygulanmaktadır. Diş eti problemi ileri düzeyde ise tercih edilmesi gereken tedavi yöntemi flap operasyonu olarak adlandırılmaktadır. Diş etinin açılıp kaldırılarak temizlenmesinin ardından dikilerek kapatılması yoluyla gerçekleştirilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)