Diş Sıkma için Botoks Uygulamaları (Bruksizm için Botoks) / Masseter Botoks

Yazar Erbil KılıçKulak Burun Boğaz Doktoru • 2 Aralık 2019 • Yorumlar:

Bruksizm, geceleri ve gün içerisinde dişleri istemsiz olarak sıkmak ve gıcırdatmaktır.

Bruksizmi olan hastalarımız genellikle baş ve kulak ağrısından, boyun ağrısından, dişlerindeki aşınmadan şikayetçi olurlar. Bruksizm, uyku apnesi gibi uyku hastalıklarına yakalanma sıklığını artıran bir durumdur. Dişlerini istemsiz olarak sıkan hastalarımızda, diş ve dişeti hastalıkları görülme sıklığında artış olur, çene eklem rahatsızlıkları artar ve çene eklemi erken deforme olabilir. Çenemizi açmaya yarayan "masseter kasının" büyümesine bağlı yanaklarda şişlikler olabilir.

Yaşam koşullarındaki güçlüklerin artması, insanları daha çok rekabetçi ve agresif olmaya itmektedir. İnsanlardaki stres faktörünün artması ve anksiyete denilen endişe halinin yansıması, istemsiz diş sıkma şeklinde olabilir.

Özellikle geceleri istemsiz dış sıkması olan hastaların önemli bir kısmında, ailede bruksizm öyküsü mevcuttur. Uyku apnesi, reflü, demans, Parkinson ve gece terörü gibi hastalıklarda istemsiz diş sıkma daha sık görülür. Sigara, alkol ve kafein alışkanlığı ve bazı ilaçlar (antidepresanlar özellikle), bruksizm riskini artırır.

İstemsiz diş sıkması olan hastalarda, başarı ile kullanılan tedavi yollarından bir tanesi de "botoks" tur. Çenemizi açmamıza ve kapamamıza yardımcı olan "masseter kasına" ve "temporal kasa" yılda 3-4 defa botoks uygulanarak, bu kaslardaki aşırı büyüme azaltılıp, çene sıkma kuvveti normal hale getirilebilir.

Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika arası sürmektedir. Poliklinik şartlarında yapılmaktadır. Enjeksiyon bölgesine uygulanan topikal anestezi ve buz sonrası işleme başlanır.

İşlemin ilk sonuçları bir hafta sonrası görülmeye başlar ve yaklaşık 4 ay sonra kas kuvveti normale gelir.

İstemsiz diş sıkmaya bağlı masseter kasında aşırı büyüme olup, yüz şeklimiz “kare yüz” denilen şekle gelebilir. Kare yüz, daha yaşlı, daha yoğun ve daha sinirli bir yüz ifadesi oluşturur. Tekrarlayan botokslar ile “kare yüz” ifadesi, masseter kasındaki büyümenin gerilemesine bağlı kaybolur ve yüzümüz “ters üçgen” yüz görümüne sahip olur. Ters üçgen yüz ifadesi daha genç ve daha canlı görünmemizi sağlar. 

Botoks dışı tedavi yöntemlerinin başında, hastanın alışkanlıklarını düzenlemesini isteriz. Sigarayı bırakması, alkol kullanımının azaltılması, kafein alımının sınırlanması, sakız çiğnememesi, sert yiyecekler tüketmemesi gibi. Özellikle yiyeceklerini, ön kesici dişleri kullanmadan, el ile veya bıçak ile küçük parçalara ayırarak yemesi önerilir. Sandviç gibi, ön dişleri kullandığı ve koparma hareketi yaptığı gıdaları tüketmemesi önerilir.

Diğer bir tedavi, gece plaklarıdır. Hasta gece yatmadan alt ve üst dişlerine bu plakları taktıktan sonra yatar. Diş sıkma esnasında çeneye binen kuvvet azaltılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)