Diş Sızlamaları

Yazar Adile Ruşen IldizDiş Hekimi • 4 Ekim 2019 • Yorumlar:

Dişler türlü nedenlerden sızlar.Aslında sızlama bir tür uyarıdır. Vücut size bende bir arıza var diye sinyal yollamaktadır.Bazen çok sıcak bir gıda aldığınıza bazen de çok soğuk yediğinizde dişleriniz sızlar .Eğer belirgin bir diş de sızlama varsa o dişin çürük olma ihtimali çok fazladır. Diş sızlaması hatta ağrının başlayıp devam etmesi en büyük tehlike çanlarındandır çünkü dişin ileri derecede çürüyüp dişin pulpası dediğimiz katmana kadar geldiğini yani dişin sinirinin de çürümeğe başladığını gösterebilir.

DİŞETİ HASTALIĞININ YANİ GİNGİVTİSİN varlığının da en büyük nedenlerinden biridir. Gingivitis nedeniyle şişen dişeti, dişeti kenarından aşağı doğru uzaklaşır bunun sonucu olarak diş kökünün yüzeyi açığa çıkar ,diş kökü de soğuğa, sıcağa aşırı duyarlı olduğu için dişlerde sızlama oluşur.

Dişin etrarafındaki en dış tabaka olan diş minesinin çeşitli nedenlerden zarar görmesi sonucu ikinci tabaka olan dentin dokusunu açığa çıkması da diş sızlaması yapar, buna dentin hassasiyeti de denilir, halk arasında diş hassasiyeti de denilir. Bu durum daha ziyade çok asitli veya çok soğuk bir etkene maruz kalınca aniden keskin ve şiddetli bir sancı olarak ortaya çıkar, sonra yavaş yavaş yok olur. Bu oldukça rahatsız edici bir durumdur, yaşam kalitesini etkiler haliyle.

Dişlerin en içteki tabakası pulpa  dişin canlılığını sağlayan kan damarları ve her türlü hissi ileten sinirlerin olduğu tabakadır. Pulpanın  etrafında içi sıvı dolu dentin kanalları dediğimiz tünelcikler vardır. En dışta da mine tabakası vardır Herhangi bir nedenle mesela aşırı sert diş fırçalama, tabakanın aşınması detinini açığa çıkarır ve diş sızlamaları başlar.

Bu şikayetlerin nedenleri arasında hatlı diş fırçalamak da önemli yer tutar. ,dişleri aşağı yukarı  fırçalayarak diş etinin dişten uzaklaşmasına neden olunur buda diş köklerinin açığa çıkması demektir sonuç tabii ki sızlama olarak baş gösterir.

Diğer bir nedense diş sıkmaktır .Bu durumda dişlere gelen aşırı kuvvetler dişin dişeti sınırında bulunan mine tabakasında minik çaylaklar oluşur ,daha sonra da bu çatlaklarda  kırıklar meydana gelir ve buralarda dentin açığa çıkar sert fırçalama sonucu olarak hassasiyet başlar.

TEDAVİSİ

Açığa çıkmış olan dentin kanalcıklarının tıkanması esasına dayanır bunun için de gargaralar ve diş macunları kullanımı  ile yapılır .Tabii bu arada neden olan etkenler ortadan kaldırılmalı örneğin doğru diş fırçalama tekniklerini öğrenip uygulanmalı, varsa diş sıkma aparatları kullanarak diş sıkma alışkanlığını ortadan kaldırmalıdır. Oluşmuş çürükler varsa bunlar da tedavi edilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar