Diş Taşı Temizliği (Detertraj) Nedir?

Yazar Feyza ErboyacıDiş Hekimi • 7 Nisan 2020 • Yorumlar:

Bakteri plağının dişler üzerinde sertleşmesiyle oluşan sarı veya kahverengimsi rengi ile diş üzerinde fark edilebilen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Bu işlem, dişeti hastalıklarının kızarıklık, kanama ve şişkinlik belirtileriyle kendini göstermeye başlamasından sonra uygulanabilir.

Diş eti sorunları çoğunlukla diş üzeri ve etrafında biriken plaklardan kaynaklanır. Bu plakları uzaklaştırmanın en iyi yolu günde 2 kez dişleri fırçalamaktır. Ancak dişlerinizi ne kadar iyi fırçalarsanız fırçalayın, dişlerinizin arasında kolaylıkla ulaşamayacağınız yerler olabilir. Bu alanlarda plaklar birikerek sadece fırçalama ile temizlenmesi çok zor olan diş taşı adı verilen yapılar oluşturur. Diş taşı uzaklaştırılmadığında daha fazla plağın birikmesine ve en sonunda diş eti sorunlarına sebep olabilir.

Diş Taşının Zararları Nelerdir?

• Diş etlerinin enfekte olmasına sebep olur. İlk görülen semptom ise diş etlerinde kanamadır.
• Endekte diş eti ve diş taşları ciddi ağız kokusuna sabep olur.
• Diş taşlarının neden olduğu iltihap ve zarara karşı vücudun gösterdiği reaksiyon diş etlerinin o bölgeden uzaklaşması, yani diş eti çekilmesidir.
• En büyük zararlarından biriside diş kaybıdır.

Hastalık tedavi edilmediği sürece ilerler ve daha büyük sorunlara yol açar. En büyük sorunlardan biri ise dişi destekleyen kemik dokusunun kaybıdır. Kemik desteği kaybolan dişler zamanla sallanmaya başlar ve sonrasında dökülür. Bu sebeple belirtiler görüldüğünde hemen bir diş hekimine giderek muayene olunması ve diş taşı temizliğinin yapılması gerekir.

Dişeti sınırına veya altına yerleşen plakların diş hekimi tarafından profesyonel bir şekilde temizlenmesi gerekir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinin ardından, hastalar da kendi ağız ve diş temizliğine dikkat ettiği taktirde bu sorundan kurtulmak, kısa sürede sağlıklı diş etlerine kavuşmak mümkündür.


Tedavi sonrasında ise hasta nelere dikkat etmelidir?

• İlk 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk şeylerden uzak durulmalıdır.
• Temizleme işleminin ardından diş etlerinde sızıntı olması ve birkaç gün soğuk sıcak hassasiyeti yaşanması mümkündür.
• İlk günlerde hissedilen hafif ağrı için ağrı kesiciler kullanılabilir.
• İyileşmeyi hızlandırmak için bir bardak ılık suya tuz ekleyerek bununla gargara yapılabilir.

Tedavi sonrasında diş temizliği önemlidir. Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Aynı zamanda antiseptik ağız gargaraları da kullanılabilir.

İlk günlerde hafif kanamalar görülebilir. Ancak düzenli diş fırçalama ve bakımla bir hafta içerisinde kanamalar bitecektir.

Tedavinin başarılı olmasında, ağız bakımına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Ağız bakımına dikkat edilmemesi durumunda aynı sorun daha şiddetli olarak ortaya çıkabilir.

Diş diplerine yerleşmiş eklentilerin temizlenmesinin ardından dişler arasında var olan boşluklar hissedilir hale gelebilir.

Hastalık süresince dişlerin kaybettiği destek dokular sebebiyle temizlik sonrası da dişler sallanmaya devam edebilir.

6 ayda bir kontrol için diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.

Hasta kontrole geldiği zamanlarda dişeti gözlenerek hala iltihap bulunan alanlar gözleniyorsa temizlik işlemi tekrar edilmelidir.

Temizleme işlemi sonrasında hasta ağız temizliğine dikkat ederken doktor da hastayı takip etmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar