Diş Taşları ve Plaklar

Yazar Mehmet Emre AtalayDiş Hekimi • 13 Nisan 2020 • Yorumlar:

Diş taşları ve plakları hakkında halk tarafından doğru bilinen yanlışlar var

.Bunları soru cevap şeklinde açıklamaya çalışacağım

Soru:diş taşı temizletmek dişleri aşındırır mı?

Cevap:diş taşı temizliği profesyoneller tarafından yapıldığı sürece dişlerde herhangi bir mine kaybına sebep olmaz.

Soru:Diş taşı temizletmek dişlerde hassasiyete sebep olur mu?

Cevap:uzun süre diş taşları temizletmeyen hastaların tedavi aşamasından sonra hassasiyetler oluşabilmektedir.Bu hassasiyet çeşitli tedavilerle tolere edilebilmektedir.

Soru:diş taşları dişlerin sağlamlaşmasını sağlıyor diş taşlarımı temizlettiğim takdirde dişlerim sallanmaya başlayabilir?

Cevap:bu karşılaştığımız ve hastalarımıza izah etmekte bazen problem yaşayabildiğimiz bir problem.dişlerimizin ağızda tutunmasını diş taşları değil ağız kemiklerimiz sağlar.uzun süre diş taşlarıyla yaşamını devam eden bireylerde diş taşlarından dolayı ciddi diş eti çekilmeleri ve kemik erimeleri görülebilmektedir.dişlerinin sallanmasından çekinerek tedaviyi reddeden bir hastada belki birkaç diş kaybıyla tolere edilebilecek veya hiç diş çekilmeden kurtulabilecek ağızlarda ciddi kemik kayıpları yla beraber bütün dişler kaybedilebilmektedir.bundan dolayı bir an evvel  tedaviye başlamak faydalı olacaktır.


 

Soru:Sağlıksız diş eti nasıl anlaşılır?

Cevap:diş taşları ve diş plakları diş eti sağlığımızı bozmakta ve bu rahatsızlık kemiklere de sirayet ederek kemik kayıplarına sebep olabilmektedir.Sağlıklı diş etleri açık pembe renkte olmasına karşın sağlıksız diş etleri  daha kızarık renklerde , kanamalı ve sağlıklı diş etine nazaran daha şiş bir görünümdedir.















 

Soru:ne sıklıkta diş taşı temizliği yapmak gerekir?

Cevap:6 ayda bir diş temizliği yapılması faydalıdır.Hastanın diş taşı tutulum hızına göre bu süre bir seneye kadar çıkabilir.

Soru :diş  taşları ve plaklarla oluşan diş eti hastalıkları genel sağlığımızı etkiler mi?


 

Cevap :her zaman dediğimiz gibi SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR .Tek tek  tetiklediği rahatsızlıkları ele alıcak olursak

KALP HASTALIKLARI:plakların ve diş taşlarının içinde bulunan bakteriler diş eti ve sindirim yoluyla kana karışır.Vücut bu bakterilere karşı beyaz kan hücreleri üretir.beyaz kan hücrelerinin salgıladığı kimyasallar,bakteri toksinleri ve dejenere olmuş yağ hücrelerinin damarlarda çökelmesiyle damar sertliği ,damar tıkanıklığı ve kalp hastalıkları oluşmaktadır.yapılan bilimsel araştırmalarda diş eti sağlığı iyi olmayan bireylerin kalp hastalığına yakalanma meylinin fazla olduğunu göstermektedir.

DİYABET:Diş eti hastalığında ise bakterilerin oluşturduğu toksinlere karşı salgılanan kimyasallar insülin direncinin gelişmesine yol açıyor. Bu da kan şekerinin yükselmesine sebep olarak diyabetin kontrolünü güçleştiriyor




 

Diş Çürükleri

Diş çürükleri hafife aldığımız bir konu ama ne yazık ki en çok diş kaybını çürüklerden dolayı yaşıyoruz.Bundan dolayi rutin kontrollerimizde diş çürüklerini tedavi etmemiz gerekmektedir.Bunun tespiti içinde muhakkak bir diş tabibiyle irtibata geçilmesi zorunludur.Çürükten dolayı aşırı madde kaybının olduğu dişler hastalar tarafından teşhis edilebelmesine rağmen küçük çürükler ,ara yüz çürükleri ağız içinde görülememekte bunlar ancak radyograflarda anlaşılabilmektedir.Erken zamanda dişin tedavisini gerçekleştirmek büyük avantaj sağlamaktadır. Madde kaybı ne kadar fazla olursa tedavi ve başarı şansı azalmaktadır.

Geciktirilmiş tedavilerde çürük dokusu dişin sinir dokusuna sirayet ederse kanal tedavisine ihtiyaç duyulur bu durumda hastalar şiddetli ağrılarla karşılaşırlar.Kanal tedavili dişler dayanıklılık açısından canlı dişlere göre daha zayıftır.Bundan dolayı erken teşhis ve tedavi çok kıymetlidir.Diş çürükleri bakteri odaklarıdır diş etinden dolaşım yoluyla ,besinler yoluyla vücudumuza dahil olurlar. Unutulmamalıdır ki vücudumuz ağzımızdan giren besinlerle inşa edilmektedir.Sağlıklı olmayan bir çok bakterinin yaşadığı ağızdan geçen besinlerle vücudumuza ne kadar zarar verdiğinizi düşünmeliyiz.

Diş taşı konusundada anlattığımız gibi diş çürükleri birçok organımıza zarar verir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar