Dışarıda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Yazar Melike Karaca • 25 Nisan 2023 • Yorumlar:

Dışarıda yemek yemek eğlenceli, leziz ama bir yandan da sağlıklı olsun dediğimizde işler biraz kafa karıştırıcı olabilir. O zaman bugün restoran yemeklerinde daha sağlıklı bir seçim yapmak için ipuçlarını takip etmenin tam da zamanı. Peki dışarıda yemek yerken nelere dikkat etmek gerekir?

1.Gitmeden Önce Menüye Göz At: Menü hakkında bilgi sahibi değilseniz, restorana gitmeden önce okuyun. Acıktığınızda veya dikkatiniz dağıldığında sağlıksız seçimler yapma olasılığınız daha yüksektir.

2.Yiyeceklerin Nasıl Pişirildiğini ve Hazırlandığını Kontrol Edin: Yiyeceklerin pişirilme şekli, içerdiği kalori miktarı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Buharda, ızgarada, pişirilmiş besinleri tercih edin. Genel olarak, bu pişirme yöntemleri daha az yağ ve dolayısıyla daha az kalori içerirler. Menüde tavada kızartılmış, çıtır çıtır veya soslu olarak tanımlanan yiyecekler genellikle daha fazla yağ ve kalori içerir.

3.Yemeğinizi Dikkatli Bir Şekilde Yemeyi Deneyin: Dikkatli yeme, ne tükettiğiniz  konusunda bilinçli seçimler yapmak ve tüm dikkatinizi yeme sürecine verme anlamına  gelir.  

• Yemeğinizin nasıl bir kokusu var? Baharatlı ya da keskin bir koku mu? Bu koku  baskın mı, yoksa hafif mi?  

• Görünümü akışkan, sert ya da kolayca parçalanıyor mu? Küçük bir ısırık  aldığımda çıtır çıtır veya ağızda dağılan bir yapıya mı sahip? Hamur gibi  yumuşuyor mu?  

• Peki ya tadı nasıl? Tatlı, ekşi, acı, tuzlu? Bu yemeği yediğim için keyifli ve  doyumlu hissettim mi?  

• Yemeğinizi yerken düşünceleriniz bambaşka konulara mı dağıldı?  Tüm bunları fark etmek için kendinize biraz zaman tanıyın. 

4.Tabağınızda Yeşilliklere Yer Açın: Tabağınız önünüze geldiği ilk an açlık hissiniz sizi hızlı  yemeye sevk ediyorsa, yüksek hacimli bir salatayla yemeye başlamak, yeme hızınızın  en yüksek olduğu ilk dakikalarda oyalanmanızı sağlar. Böylelikle ana yemeye  geçtiğinizde kendinizi çok daha kontrollü hissedebilirsiniz. 

Yine de dikkat! 

5.
Salatalar Her Zaman Düşük Kalorili Olmayabilir: Restoranda salata sipariş etmek  harika olabilir, ancak fark etmeden diyetinizi de bozabilir. Oysaki sadece tavuklu bir  salata istemişken; bir de bakıyoruz ki bol miktarda salata sosu, nar ekşisi, zeytinyağı,  avokado, ceviz, zeytin ve mısır salata kasemize eklenmiş oluyor. Hatta bazen de  panelenmiş ve kızarmış bir tavuk görmek bizi şok ediyor. Tüm bunlar salatanızdaki  masumlukları uzaklaştırmaya yeter de artar bile. Genellikle, salata sosları kalori  bombasıdır. İçeriğinde bulunan birçok katkı maddesi ve eklenti şekerden habersizce  yenilen bu soslar hem diyetinizi hem de sağlığınızı bozabilir. Tüketeceğiniz salataya  mümkünse sosları kendiniz ekleyin ve sipariş verirken sossuz söylemeye özen  gösterin. Ve tabi zeytin, avokado ve cevizin de ekstra kalori içerdiğini unutmayalım.

6.Tabağınızda Mutlaka Protein İçerikli Bir Besin Olsun: Protein içeriği yüksek besinler  uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Bu özellik besinlerin sindirim süreçlerindeki  farklılıklardan kaynaklanır. Örneğin meyve ve sebzeler 15 dakika -1 saat, tahıllar 2  saat; et, tavuk, balık, peynir gibi proteinlerin ise 4-6 saatlik sindirim süreleri vardır ve  sindirim süreçleri boyunca sizi dayanıklı, tok tutar. Bu durum; somonlu bir salata  yediğimizde, neden tahıllı bir salataya göre daha uzun süre tok hissettiğimizin bilimsel  yanıtıdır. 

7.Karbonhidratlı Besinleri En Sona Bırakın: Karbonhidratlar ana enerji kaynağımızdır.  Tokluk hissimizin gelmesine, normal bir kan şekeri seviyesini yakalamamıza yardımcı  olur. Bir yandan da bizlere daha iyi hissetmemizi sağlayan seratonin hormonunun  salgılanmasını teşvik eder. Tüm bunlar çok güzel olsa da yüksek miktarda alımları ise  yükselen kan şekeri ve insülin direnci gibi rahatsızlıkların da yolunu açabilir. Bu yüzden  ölçü çok önemlidir. Karbonhidrat içeren patates, bulgur, pilav ve ekmek gibi yemek  siparişinizin yanında gelen gıdaları yemek yeme sıralamanızda en sona bırakın.  Böylece aşırı açken çok fazla karbonhidrat tüketme ihtimalinizi azaltmış olursunuz. 

Unutmayın. Sağlıklı beslenmek veya diyet yapmak, sosyal  hayattan kopmak anlamına gelmez. Dikkatli seçimler yapmak ve  doğru sıralama ile yemeklerinizi tüketmek sağlıklı  seçimlerinizin anahtarıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)