Tokluk Sinyallerinize Kulak Verin!

Yazar Melike Karaca • 1 Haziran 2023 • Yorumlar:

Tokluğun ortaya çıkması genellikle vücudun doygunluk sinyallerini göndermesiyle gerçekleşir. Yemek yediğinizde oluşan midenizdeki doluluğun yarattığı tokluk hissi, bağırsaklarınızdaki besinlerin sindirimine bağlı açlık hormonlarının seviyesindeki değişiklikler sonucunda beyne gönderilen sinyaller yoluyla oluşur.

Ancak bazılarımız için yemek yeme sırasında yavaşça ortaya çıkan doygunluk hissini takip etmek zordur ve yeme hızını azaltabilmek oldukça güçtür. Bunun sonucunda, vücut doygunluk sinyallerini göndermeye devam etse de zihin bu sinyalleri göz ardı ederek yeme eyleminin sürmesine sebep olur. Bu durum en çok da insülin direnci olan bireylerde görülmektedir. Kan şekeri seviyesindeki dalgalanmalar ve insülin salgılanmasında yaşanan direnç geciken tokluk hissinin en büyük etkenlerinden biri olabilir.

1.Yeme sürecini yavaşlatmak, yemek yeme sırasında duyumlarınıza dikkat etmek ve  doygunluk hissine ulaşana kadar yavaş yavaş yemek; tokluk hissinizi daha iyi fark  edebilmenize yardımcı olabilir. 

2.Yemek sırasında televizyon izlemek, mesajlaşmak, telefonla konuşmak gibi dikkat  dağıtıcılarla yemek dışı faaliyetlerle meşgul olmak, zihninizi yeme esnasında oluşan duyumlarınıza odaklanmaktan alıkoyabilir ve tokluğunuzu fark etmenizi zorlaştırabilir.  Bu nedenle, yemeğinizi sakin bir ortamda tüketmek ve yavaşça yemeğinizi yemeniz,  tokluğun daha rahat fark edilmesine ve aşırı yeme alışkanlığının önlenmesine yardımcı  olabilir. 

Açlık Hissini Kontrol Altına Almak: Doğru Zamanda Yeme 

Bir önceki tükettiğiniz öğün ya da atıştırmalıktan sonra geçen  süre açlık-tokluk düzeyinizi belirler. 

Açlık duygusu başlangıçta uyarıcı sinyallerle hissedilse de zamanla artar ve mide  kramplarına yol açarak günlük rutiniz de size rahatsızlık verebilir. Ayrıca uzun süre aç  kaldığınızda kan şekeri seviyenizi düşürerek kısa süreli tokluk sağlayan basit karbonhidratlı  atıştırmalıklara yönelmenize sebep olabilir.  

Ana yemeğe kısa bir süre kalmışsa; küçük hacimli yüksek enerjili atıştırmalıklar yerine  açlık hissinizi yatıştıracak sütlü kahve gibi içecek alternatiflerini tercih etmek de sizin için uygun olabilir.  

Ana yemeğe daha çok varsa; tuzlu atıştırmalık sevenlere wasa üzerine peynir  kullanmak mide asidini azaltırken kaliteli protein alımını sağlayabilir, tatlı sevenler için de  yoğurdun içine meyve eklemek sindirim sağlığınızı da destekleyen güzel bir ara öğün alternatifi olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)