Diyet İçecekler Zararlı Mı, Faydalı Mı?

Yazar Melike Karaca • 1 Haziran 2023 • Yorumlar:

Yemeklerin yanında hep bir içecek olsun diyenlerden misiniz? İçecekler dünyasını çok iyi tanımıyor kilo vermek isterken kilo alma riskinden korkuyor ve kalorili içecek tüketiminden çekiniyor musunuz?

Senin de ilk aklına gelenler mineralli su; şekersiz, light, zero, gazlı içecekler ve ayran olabilir.

İşte sizlere verebileceğim bazı fikirler:

Piyasada ‘zero’ olarak adlandırılan içeceklere kalori eklemeden tatlandırmak için yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Yapay tatlandırıcıların sağlık üzerindeki etkileri tartışmalı ve günlük kullanım miktarlarını yüksek tutmamak daha güvenlidir. Aynı zamanda bu tarz içeceklere eklenen karbondioksit gazının yarattığı basınç; şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikayetlerine sebep olabilmektedir. Ayrıca bu gibi asitli içecekler diş hassasiyetlerine ve midede asidin artışına yol açarak reflü, ülser, gastrit şikayetlerinin görülmesine neden  olabilmektedir.

Light içecekler olarak adlandırılan sınıfta soğuk çaylar, kola ve diğer türevleri de görebiliyoruz. Ambalajların üzerinde light, şekersiz veya kalorisi düşük yazılarının ilk bakışta çok cezbedici geldiğinin farkındayım. Bu fikir zihnimizde bu tür ürünleri sınırsız olarak  tüketebilecekmişiz gibi bir algı yaratabiliyor. Çoğu zaman da öyle oluyor, bir değil iki, iki değil  üç tane de tüketebiliyoruz. 

Ek olarak; Size bu ürünlerde tadı iyileştirmek için şekerli olan muadillerine göre çok daha yüksek  miktarda tuz eklendiğini söylesem?

Fark etmeden aldığımız yüksek miktardaki sodyum da bize ödem ve yüksek tansiyon  şikayeti olarak geri dönüyor. 

Özetle, bu içeceklerin düşük kalorili olmaları ne yazık ki  onları daha sağlıklı yapmıyor. Kalorilere değil ürün  içeriklerine odaklanın…

Eğer ana yemekte ilginizi çeken yiyeceklerden daha fazla yiyebilmek istiyorsanız  yemeğinizin yanında tüketeceğiniz doğal olarak kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum  gibi elektrolitler içeren, su ve elektrolit dengesinin sağlanmasında yararlı olan mineralli sular  sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Bu sırada dikkat etmeniz gereken şey aldığınız mineralli  suyun sodyum değeri düşük olanları tercih etmektir. Şişenin üzerinde yer alan etikette  sodyum değerine baktığınızda 100mg/L’den düşük olan markaları güvenle seçebilirsiniz.

Kaliteli protein içeren tavuklu, peynirli, etli, balıklı gibi besleyici bir salata  tüketecekseniz salatanızın yanında ayran içmek iyi bir tercih olacaktır. Dilerseniz içerisine  fesleğen, nane gibi taze bitkiler katarak aromasını zenginleştirebilirsiniz.

Tüm bu içecekler dışında kendi içeceğinizi hazırlamak da iyi  bir fikir olacaktır.

Marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz tek  kullanımlık böğürtlenli, elmalı poşet çayları  sıcak su ile demlemek yerine bu kez soğuk  suya koyabilir, hatta eğer isterseniz içerisine  buz ekleyerek de kendi şekersiz soğuk  çayınızı hazırlayabilirsiniz.  

Özellikle yaz aylarında oldukça ferahlatıcı ve  kalorisiz bir içeceğiniz bir dakika bile sürmeden hazır!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)