Disiplinli Bir Yaz Tatili

Yazar Müberra SabuncuPsikolog • 29 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Disiplinli yaz tatili; Sevgili anne babalar, okullar tatile girdi ve karne ile birlikte bazılarınızda stres, kaygı gibi duyguları görmekteyiz. ‘’Çocuklarla üç ay boyunca ne yapacağız?’’ sorusunu soruyorsunuz kendinize. Hele hele bir de zor bir süreçten geçen ya da davranım bozukluğu, söz dinlememe – karşıt gelme gibi davranışlara sahip olan çocuğunuz varsa bu süreci yönetmek oldukça zor olabiliyor.

Öncelikle şunu unutmamak gerekir. Çocuklarımızın her biri, sonuç ne olursa olsun tatili hak etmektedir. Sene başından beri tatili iple çeken çocuklarımıza karşı anne babaların tutumu negatif olduğunda çocuk kendini bir boşlukta hissedebiliyor. ‘’ Tatile girdim ve ailem bu durumdan mutsuz…’’, ‘’ Tatile girdim ve onlar bu yüzden gerginler…’’ gibi kendilerine yönelik bunun gibi negatif sorgulamalar yapabiliyorlar.

Öncelikle şunu bilmekte fayda var: “Çocuklarınız için birer endişe deposu olmaktansa onlar için umut ve huzur deposu olmak çok daha verimli olacaktır.” Eğer kaygılarınız çocuğunuzla ilgili değilse bu kaygılarınızı çocuklarınızla paylaşarak başlayabilirsiniz güne. ‘’Sen 3 ay boyunca okula gitmediğinde ben annen olarak endişeleniyorum. Bana bu konuda yardımcı olabilir misin?‘’ gibi cümleler çocuklarınızı hem iş birliğine sokar hem de siz ebeveynleri rahatlatır.

Suçlayıcı bir dil hiçbir işe yaramaz!

Çocuklarınızın otoritenizi sarsan, sınırları çiğneyen tutumlar içinde olması, onların okula gitmemelerinden kaynaklı değildir. Sadece okulların kapanmasıyla daha çok vakit geçirmeniz, sorunlarla daha fazla yüzleşmenize yol açabilir. Eğer sınır ve otorite sorununuz var ise, çocuklarımızın yaz tatilinde kimle olursa olsun sorun yaşayacağını unutmamak gerekir. Onların istekleri elbette ki çok önemlidir ama ebeveyn olarak sınırlarınızı çizmeli, onlar için neleri yapıp neleri yapamayacağınızı en baştan konuşmalısınız.

Yıl içerisinde yapamadığımız, koyamadığımız kurallar ve sınırlar varsa yaz tatilinde bunları oturtmak aslında çok daha zor olabiliyor. Çocuk tatilde dinlenmek, derslerden uzak kalmak, sadece eğlenerek vaktini değerlendirmek istiyor. İşte tam da burada anne babaların yapacakları en güzel şey disiplinli bir yaz tatilini çocuklarına sunabilmeleridir.

Disiplinli yaz tatili nasıl olur?

Çocuklar, yaz tatilini keyifli ve verimli kılmak için ebeveynlerinin yardımına gereksinim duyarlar. Bu da iyi bir planlama gerektirir. Yaz tatili planlanırken dinlenmeye, gezmeye ve eğlenmeye vakit ayrılacağı kadar; dönem içinde akademik başarısı düşük derslerin telafisi de göz önünde bulundurulmalıdır. Yaz tatilini, çocukların aileleriyle birlikte planlaması önemlidir. Çocuğun dışında planlanan yaz tatili, bir dayatmadan öteye gidemez ve çocuğu severek ve isteyerek yapmaktan alıkoyar.

Bu planlama yapılırken şunlara dikkat etmekte fayda vardır:

*Tatil boyunca evden çıkmak istemeyen; zamanının büyük çoğunluğunu odasında, bilgisayar ya da tabletle internetin başında geçirmek isteyen çocuklar şüphesiz olacaktır. Bu durum bize çocuğun veya gencin sosyal ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde adımlar atılması gerektiğini hatırlatmalıdır. Özellikle büyüme ve ergenlik döneminde çocuk ve gençlerin arkadaşlarıyla bir arada olması, sosyal becerilerinin gelişmesine destek sağlayacaktır. Tatil döneminde akranlarıyla açık havada vakit geçirmesi ve sosyalleşmesi desteklenmelidir.

*Bilgisayar, tablet ya da televizyon gibi zevk veren etkinliklere tatilde de sınırlandırmalar getirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Saatlerin ve günlerin güzel bir konuşmayla belirlenmesi çok önemlidir.

*Yaz okulları ve kamplar; öğrencilerin spor, sanat ve sosyal etkinliklerle kendilerini geliştirdiği, süreyi etkin ve yararlı bir şekilde kullanmalarına fırsat sağlanan programlardır. İlkokul ve ortaokul öğrencileri, yaz okullarından en fazla fayda sağlayan öğrenci gruplarıdır. Aileler çoğunlukla öğrencilerin sanat, spor ve sosyal becerilerini güçlendirebilecekleri, yetişkin sorumluluğunda ve kurum güvencesinde olduklarını bilerek gönderdikleri yaz okullarını özellikle tercih etmektedirler.

*Sene boyunca akademik yönden başarısız derslere ayrılacak ideal zaman haftanın 3 ila 5 gününün 2-3 saatini geçmeyecek şekilde tasarlanmalıdır.

Kaliteli zaman geçirin ve rutinler oluşturun

*Çalışan anne ve babalar tatil döneminde çocuklarıyla daha nitelikli zaman geçirmeye yönelik planlamalar yapabilir. İşten artan kalan zamanlarda evde birlikte oyunlar oynamak, açık havada yürüyüşe çıkmak, birlikte spor yapmak, bisiklete binmek, kutu oyunları oynamak, film izlemek gibi etkinlikler de çocuklarınızı mutlu edecektir.

*Tatil dönüşü okulların açılmasına az bir zaman kala eski rutinlere dönmek, akşam yatış ve sabah kalkış saatlerini düzenlemek, bilgisayar ve televizyon başında geçen saatleri en aza indirmek, okul ihtiyaçları için kırtasiye malzemelerini birlikte seçmek çocuğunuzun okul oryantasyonunu ve uyumunu başlattığı gibi, yeni okul dönemine zihinsel olarak hazır olmayı da kolaylaştırır. Okullar açılmadan önce öğrencinin son iki haftasının düzenlenmesi, kendi ev düzeninde vakit geçirmesi daha doğru olacaktır.

*Son olarak bol bol çocuklarınıza sevdiğinizi söyleyin. Bolca fiziksel temasta bulunmayı da ihmal etmeyin. Sene içerisinde neleri daha iyi yaptığını ona vurgulayın, güçlendirme yapın. Yaz tatilinin, onun için ne ifade ettiğini dinleyin ama asla yargılamayın. Her şeye rağmen sizleri dinlemeyip kendi yolunda devam etmek istiyorsa da, çocuğunuza seçimlerinin sonucunda başına neler geleceğini ve onu nelerin beklediğini hatırlatın. Yapmanız gereken en son şey ise: “Sorumluluğu çocuğunuza bırakın.” Asla sizi dinlemediği için onlara öfke duymayın, bırakın hayatı sorgulasınlar. Şimdiden huzur dolu, keyifli tatiller diliyorum.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Müberra Sabuncu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)