Disleksi Özel Öğrenme Güçlüğü

Yazar Deniz AkıncıPsikolog • 15 Ocak 2018 • Yorumlar:

Disleksi zekası normal ya da normalin üzerinde olan çocuklarda dinleme, anlama, düşünme, kendini ifade etme, yazma ve okumada zorluk yaşanması ile kendini gösterir. En yaygın görünen öğrenme güçlüğüdür. Kısaca disleksi bireyin zekası normal yada normalin üzerinde olmasına rağmen, yaşına ve zekasına göre verilen eğitim düzeyine göre yeterince öğrenememesidir. Çok zeki oldukları herkes tarafından farkedilirken bu çocukların nasıl yavaş ve yanlış okudukları, öğretilmesine rağmen neden kötü yazdıkları, belli konularda ilgili ve becerikli olmalarına rağmen neden ödev yapmak istemedikeri, kendilerini toparlayıp ders çalışmaya odaklanamadıkları, gerekli bilgiye sahip oldukları halde bunları sınav kağıdına yansıtamadıkları aileleri ve öğretmenleri tarafından anlaşılamamaktadır.

100 yılı aşkın süredir yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda disleksinin tek bir nedene bağlı oluşmadığı, çesitli genetik ve çevresel etkenlerin rol oynadığını ortaya koymustur. Disleksi doğuştan gelen yapısal bir durum olduğundan yaşamın ilk yıllarından itibaren belirtilerini gösterir. Sağlıklı gelişmesine rağmen yaşıtlarına göre geç konuşan, konuşurken sözcükleri yanlış telaffuz eden çocuklarda disleksi ihtimali vardır.

Dislekside erken yaşlarda farkedilebilecek başka bir alan da hareket ve koordinasyon alanıdır. Merdivenleri tutunmadan yardımsız bir şekilde inip çıkmakta güçlük, kendi başına giyinip soyunamamak, fermuarını çekememek, düğmesini ilikleyememek, makas, kalem, çatal, kaşık kulanmakta güçlük veya uygun şekilde tutamamak vb. durumlar disleksinin hareket ve koordinasyon alanındaki yarattığı problemlerdir. Ve bu durumla karşılaşan kişilerin vakit kaybetmeden uzman kişilerden yardım almaları ve çözüm yollarını aramaları şarttır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Deniz Akıncı Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)