Dişlerin Sallanması ve Diş Eti Çekilmelerinde Flap Ameliyatları Nasıl Yapılır? Küretaj Tedavisinin Faydası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Toplumun genelinde görülen diş eti çekilmesi için küretaj tedavisi uygulanarak, çare olmazsa flap ameliyatı ile tedavi edilebilir. Dişetlerinde görülen hastalıklar genellikle kroniktir. Ağrı, sızı vermediği için de hastalar tarafından önemsemezler. Ancak ilerleyen diş eti hastalığı diş kökünü ve kemik yapısına hasar verebilir. Zamanla dişlerde sallanma, yamulma ve birbirinden uzaklaşma yaşanır. Sonraki aşama ise maalesef diş kayıpları olacaktır. İşte bu sürece dur demek mümkün.

Nasıl mı diye merak edenler için şu sorulara cevap verelim. Dişlerin sallanması ve diş eti çekilmelerinde flap ameliyatları nasıl yapılır? Küretaj tedavisinin faydası nedir ve nasıl yapılır?

Küretaj Tedavisi

Diş eti hastalıklarının sebebi genel olarak diş taşı oluşumudur. Diş taşları ilerleyerek diş etlerinin çekilmesine ve iltihaplanmalara neden olur. İlk olarak diş taşları temizlenir ve sonra kürtaj tedavisi uygulanır.

Diş temizliği yapıldıktan sonra dişler yabancı maddelerden arındırılır. Daha sonra diş kök yüzeyleri düzleştirilir ve dişetinin dişe sıkı bir şekilde yapışması sağlanır. Diş eti çekilmesinin derin olmadığı durumlarda bu tedavi işe yarayacaktır.

Eğer küretaj tedavisinden istenilen fayda sağlanamazsa sıra dişeti operasyonlarına gelir.

Flep Oprasyonu Nedir?

Flep operasyonu lokal anestezi ile yapılan diş eti ameliyatıdır. Diş eti çekilmesi, diş eti iltihabı yalanıyorsa ve yukarıdaki tedaviler sonuç vermemişse bu tedavinin uygulanması gerekir.

Ameliyatta diş etleri açılarak hastalıklı dokular ve kökler temizlenir. Kemik kaybı yaşanmışsa bu bölgelere kemik yerine geçen maddelerle dolgular yapılır. Bu tedavide hastalıklı yüzeyler alındığı için dişin iyileşmesi sağlanır.

Serbest Diş Eti Grefti (SDG) ve Kök Yüzeyi Örtülmesi

Diğer bir diş eti tedavisi de halk arasında diş eti yaması olarak bilinen bu yöntemdir. Diş eti çekilemis nedeniyle kökün gözüktüğü durumlarda yeterli diş eti olmayan bölgelere, hastanın kendi sert damağından alınan doku nakledilir. Bu işleme serbest diş eti grefti denir. Diş eti çekilmesi yeni başlıyorsa ilerlemeyi önlemek için de yapılabilir.

Tüm bu tedaviler diş eti konusunda uzman hekimlerimizce hastaya göre belirlenir ve uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)