Divertikülitte Tedavi ve Gidişat Nasıldır?

Yazar M. Yavuz ÇapanGenel Cerrah • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:

DİVERTİKÜL HASTASINA GENEL TAVSİYELER
Lifli gıdalara ağırlık verin. Bunlar tahıllar, kepek, taze meyve ve sebzelerdir. Günlük lif ihtiyacınız 20-30 gramdır. Bir porsiyon baklagil+bir elma 10-15 gram lif sağlar. Cipslerden ve kuruyemişlerden kaçının.
Bol su tüketin. Kabız kalmamak için lifli gıdaların yanında şarttır.
- İhtiyacınız gelir gelmez tuvalete gidin. Kesinlikle ertelemeyin.
- Düzenli egzesiz yapın.

DİVERTİKÜLİTTE TEDAVİ NASILDIR? Eğer yaşanan ilk atak ve belirtiler hafifse evde istirahat önerilir. İlk birkaç gün sıvı veya düşük lifli diyet önerilir. Daha sonra tahıllar, meyve ve sebzeler diyete eklenir. Bir hafta kadar ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Ağrı kesiciler ve kabızlığa yol açabilecek etkenlerden uzak durulmalıdır.

Eğer atak şiddetliyse veya tekrarlayan bir divertikülit atağı yaşanıyorsa hastanede yatış gerekebilir. Şiddetli karın zarı iltihabı durumunda ağızdan gıda alımının kesilir ve damardan antibiyotik tedavisi uygulanır. Apse gelişmesi durumunda ultrason veya tomografi kılavuzluğunda ince bir boru(dren) konularak apse boşaltılması gerekebilir.

DİVERTİKÜLİT KOMPLİKASYONLARI NELERDİR? 
- Karın zarlarının iltihabı (peritonit). Parmaksı çıkıntılar delinebilir acil müdehale gerekebilir.
- Makattan kanama 
- Bağırsak duvarında nasırlaşma ve darlıklar
- Parmaksı çıkıntılarda apse oluşumu
- Bağırsaklar ve çevre organlar arasında iltihap tünelleri(fistül) oluşumu

DİVERTİKÜLİTTE AMELİYAT GEREKİR Mİ? Üst üste tektrarlayan divertikülit, dirençli apse, bağırsak delinmesi veya iltihap tüneli(fistül) durumlarında cerrahi müdahale gerekir. Ameliyat tipi iltihabın müdahale anındaki şiddetine göre değişir.

Atağın hafif olduğu veya nispeten yatıştığı bir dönemde bağırsağın divertiküller bulunan kısmı çıkartılıp, kalan uçlar birleştirilir. Atağın şiddetli olduğu dönemde mecburen ameliyat yapılıyorsa bağırsak uçlarının birleştirilmesi o an için mümkün olmayabilir. Bu durumda bağırsağın getiren ucunun karın duvarına torbaya çıkartılması gerekir. Birkaç ay sonra bağırsak ucu ikinci bir ameliyatla birleştirilerek normal işleyiş sağlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)