DİYABET İLE İLGİLİ BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

1. Bir oturuşta büyük bir öğün yemek yerine, gün boyunca daha küçük porsiyonlarla daha sık yemek yemek şeker kontrolünü daha iyi sağlar.

2. Egzersiz yapmak, kilo verilmeden bile, vücutta insülin direncinazaltır ve diyabeti önler. Diyabetli olanlarda egzersiz yapmak (hem aerobik, hem de direnç egzersizleri) şeker kontrolünü iyileştirir.

3. Egzersiz ve sporun zamanlaması şekeri daha iyi kontrol altına almakta rol oynar: örneğin tatlı yedikten iki saat sonra yerine 20 dakika sonra spor yapmak kan şekerindeki yükselmeyi azaltır.

4. Ne yediğiniz kadar yemekleri pişirme yöntemleri de şekerin vücudunuza verdiği hasarı etkiler: örneğin, kaynatmak ve buğulamak, kızartmak ve ızgaraya göre zararlı bileşiklerin oluşmasını büyük oranda azaltır.

5. Lif ve lifli besinlerin tüketimi yemeklerdeki karbonhidratların sindirimini ve emilimini yavaşlatacağı için şeker kontrolündeyardımcı olur.

DİYABET İLE İLGİLİ BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

6. Glukoz kadar fruktoz (meyve şekeri) da vücuda zararlıdır. Fruktoz, kan şekerindeki değişikliklerden bağımsız olarak organ hasarına yol açar.

7. Her gün ayaklarınızı, özellikle tabanları, kontrol etmek ileride diyabete bağlı ayak yaralarının oluşmasını büyük ölçüde azaltacaktır.

8. Yüksek kan şekeri bağışıklık sistemini zayıflattığı için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin ve vitaminlerin tüketimi bu etkiyi azaltacaktır.​

9. Diyabetiniz çok kırılgan ise (şeker değerleri aşırılara kaçıyorsa), karbonhidrat saymak ve insülini buna göre yapmak yardımcı olacaktır. ​

10. Yapılan beslenme değişiklikleri diyabet ilaçlarında değişiklikler yapılmadan uygulanırsa hipoglisemiye (düşük kan şekeri) yol açabilir.Lütfen doktorunuza danışarak bu değişiklikleri doktorunuzla birlikte gerçekleştirin

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sinan Altıner Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)