Diyabet ve Covid-19 Enfeksiyonu

İlk kez Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan koronavirüs infeksiyonu (COVİD-19), tüm dünyaya hızla yayılmıştır. Enfeksiyonla ilgili olarak hali hazırda en sıcak konular virüsün geçirdiği mutasyonlar ve virüse karşı aşı geliştirme çabalarıdır.

Virüs enfeksiyonundan korunmak için genel sağlık kurallarına uyunuz (Ellerinizi sık sık, su ve sabunla en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın, sosyal mesafe, izolasyon vb).

Diyabetik hastalarda bu enfeksiyonun daha ciddi ve daha ölümcül olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Özellikle kan şekeri yüksek olan diyabetli hastalarda bu enfeksiyon daha ciddi ve ölümcül seyredebilir.

Bu dönem içinde beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat ediniz.

Şekerinizi daha sık ölçüp takip edin.

Herhangi bir nedenle yeterince beslenemediğinizi düşünüyorsanız, bulantı, kusma, ishal gibi şikâyetleriniz varsa öncelikle telefon ile sağlık çalışanları ve kurumlarıyla irtibata geçiniz.

Kan şekeriniz düşük seyrediyorsa (80 mg/dl’nin altında) önlem alın, düşüklüğün devam etmesi durumunda öncelikle telefon ile sağlık çalışanları ve kurumlarına ulaşın. 

Şeker yüksekliği belirtileri hissediyorsanız, şekeriniz 300 mg/dl üzerinde sebat ediyorsa, genel durumunuz bozulduysa mutlaka sizi takip eden ya da size en yakın sağlık kuruluşlarına başvurunuz. 

Her türlü acil durumda eğer iletişim kurabildiğiniz bir hekim veya diyabet hemşiresi varsa öncelikle yüz yüze gelmeden bu sağlık çalışanlarına danışın. 

Düşmeyen ateş, kuru öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntınız varsa hemen Sağlık Bakanlığı Danışma Hattı olan SABİM 184 destek hattını arayın. 

Bugün için bu enfeksiyondan korunmak amacıyla maske, mesafe, temizlik gibi genel sağlık kurallarına en yüksek derecede dikkat etmenin yanında bir başka etkili yöntem de aşılanmaktır. Dünyada şu anda aşıya ulaşma ile ilgili olarak ciddi bir sorun yaşanmaktadır. Bu bağlamda diyabetik hastalarımızın dünyada kabul görmüş, otoriteler tarafından kullanımına onay verilen, ulaşabildikleri herhangi bir aşı ile aşılanması yararlı olacaktır.

Evde kalın, Sağlıcakla kalın. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ramazan Sarı Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)