Diyet Nedir? Diyete Bakış Açımız Nasıl Olmalıdır?

Yazar Zekiye Nur Özdemir Tüm • 7 Mart 2023 • Yorumlar:

Diyet denilince her şeyden mahrum kalacağım hissi sizi de sarıyorsa şimdiye kadar hep yanlış bir diyet anlayışı içinde olmuşsunuz demektir. Diyeti yasaklar listesi olarak görmeyip, sürdürülebilir bir beslenme biçimi olduğunu kabul edersek aslında işimiz daha kolaylaşır , kalıcı hale gelir. Ve en nemlisi keyifli bir süreç olur.

Diyet kelime anlamıyla; sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan düzenli beslenme demektir. Bozulan , bırakılan yada ara verilen bir durum değildir esasında. Öncelikle bu bakış açısını değiştirmek gerekli. Yoksa keyif almadığımız hatta kendimize eziyet ettiğimiz bir süreç olur.

Diyetimizin içerisinde sağlıklı besinler olduğu gibi sağlıklı görmediğimiz besinler de olabilir ancak burada en önem verdiğim nokta bu tarz besinlerin porsiyonunu-sıklığını- tüketim saatini kontrol altına alabilmek. Eğer bu tür besinlere ara ara diyetimizde yer verirsek tükettiğimiz zaman pişmanlık hissetmeyiz, diyetimizi bozduğumuzu düşünüp battı balık yan gider diyerek tamamiyle sağlıksız besinlere yönelmeyiz. Bunlar da diyetimin bir parçası, kaldığım yerden devam edeceğim der ve tekrar sağlıklı besinlere yönelebiliriz. Önemli olan da bunun bilincine varmaktır. Bu bilinci bir anda oluşturmak imkansız tabi ki kendimize zaman tanımamız gerekir.

Diyeti yani sağlıklı beslenmeyi sadece kilo vermek amacıyla yaparsak bu süreç kalıcı olmaz ve hedef kiloya ulaştıktan sonra geri kilo alımı hızlı bir şekilde olabilir. Ancak amacımızı sağlıklı bir yaşam sürmek, kendimize iyi bakmak olarak belirlersek o zaman kalıcı bir sonuç elde ederiz. Sonuçta bir gün salata yedik diye sağlıklı biri olmayacağımız gibi bir gün hamburger yedik diye de sağlıksız olmayacağız. Çünkü biliriz ki sağlıklı beslenmenin sonu yok ve önemli olan dengeyi kurabilmek. Hayatta olduğu gibi diyette de dengeyi kurmak oldukça önemli.

Sağlıkla kalın .

Zekiye Nur ÖZDEMİR TÜM

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)