Diyete Ne Zaman Başlamak Doğrusu? Pazartesi mi? Yoksa Çarşamba mı?

Yazar Melike ÖztürkDiyetisyen • 22 Şubat 2018 • Yorumlar:

Diyet aslında sağlıklı beslenme ilkelerini hayata geçirrme sürecidir. Böyle bir sürec için en doğru
zaman en kısa zamandır. Tam anlamı ile kendinizi bu sürece hazır hissetmeli, kilo vereceğinize kendinizi inandırrmalı ve iradeli olmalısınız.

Diyete yeni başlanıldığı zaman, ilk günlerde genelde motivasyon yüksek olur ve kararlılık güçlüdür.
Çünkü başlangıçtaki heyecan sizi motive etmeye yeterlidir. Acaba ilk hafta kaç kilo vereceğim diye
düşünürsünüz ve bunun heyacanı ile diyete 4 elle sarılıp, tamamen uyum gösterirsiniz. Ancak genelde 1-2 gün sonra, “yeni” yeme alışkanlığı her zamanki yaşam tarzıyla çatışmaya başlar. Eski alışkanlıklar özlenir, bir taneden bir şey olmaz düşüncesi gelir kafanıza yerleşir.

Diyete pazartesi başladığınızda ilerleyen günlerde mesela perşembe, cuma yani hafta sonuna doğru, diyet listesinde olmayan şeyleri yeme isteği, diyete olan motivasyonu düşürebilir. Ben bu sebeple diyete pazartesi başlama klasiğni pek doğu bulmuyorum. Örneğin cuma günü kilo vermeye karar verdiniz ve bunun için isteklisiniz. Ama bugün pazartesi değil diyip, sağlıksız olan besinleri 2 gün daha yiyecek misiniz? Bu yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi ve nasıl olsa diyete başlıyorum şimdi istediğim herşeyden fazla miktarda yemeliyim algısı oluşturuyor. Oysa diyete çarşamba, perşembe,cuma veya cumartesi günü başlarsanız haftasonunu yüksek motivasyon ile kazasız atlatırsanız bu güven tazeleme size çok iyi gelir. Evet işte ben bu işi başarabiliyorum, sağlıklı beslenmeye devam edebiliyorum dersiniz. Diğer bir sebebim ise; kendinizi ne zaman tam anlamıyla hazır hissediyorsanız o zaman diyete başlamalısınız. Diyete başlama konusunda hazırlıklı değilseniz, kendinizi ikna edemediyseniz diyete devam etme arzusu giderek yitiriliyor.

Yani pazartesi diyete başlanmalı diye bir kural yok. Önemli olan sizin ne istediğiniz. Kendinize sorun, siz ne istiyorsunuz? Ve daha sonra kısa vadeli hedefler koyarak çıktığınız bu yolda emin adımlarla ilerleyin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)