Diyeti Yarıda Bırakıp Tekrar Başa Sarıyorum Neden?

Yazar Banu Tepe • 20 Şubat 2024 • Yorumlar:

Obezite sadece irade ve otokokontrol eksikliğine bağlı sıradan bir hastalık değildir, enerji metabolizmasını, iştah regülasyonu, hormonal bozukluklar, genetik yatkınlık, psikolojik faktörler gibi çok yönlü kompleks bir hastalıktır. Belli bir kiloya kaybı olduktan sonra hedef/ideal kiloya ulaşmadan diyeti yarım bırakmak sık rastlanılan bir durumdur. Çeşitli sebepleri olabilir:

Biraz kilo verdikten sonra görüntüdeki farklılık ve çevreden gelen övgüler, iltifatlar bizi tatmin eder e bu kadar yeter diyebiliriz.

Yavaş yavaş eski alışkanlıklarımızı hatırlatan ortamlarda daha sık bulunmaya daha fazla kaçamak yapmaya başlayıp ve diyete uymakta zorlanıyor olabiliriz.

Bir miktar kilo vermiş olsak da henüz vücutta hormonal denge sağlanamamış olduğu için zorlanıyor olabiliriz.

Diyeti geçici bir süreç olarak görüp, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirememiş olabiliriz.

Duygusal durumunuzda yaşanan dalgalanmalarla yeme atakları yaşıyor olabiliriz.

Her gün azar azar yaptığımız kaçamaklar günler haftalar sonra dengemizi bozmaya ve eski alışkanlıklara dönmeye neden olabilir.

Tüm bu ve benzeri durumlar sonucunda da bazen suçluluk hissederek bazen de sorumluluk almaktan kaçarak, başka başka sebepler bularak süreci sonlandırabiliriz. Aslında bu noktada kırılma yaşanmaktadır, yani burada devam edip zorlandığınız noktalarda destek alarak tersine çevirmek mümkündür. Bir müddet ara vermek bazen iyi gelebilir ama bu da kişiye göredir ve bazen çok daha kötü sonuçları olabilir.

O sebeple doğru hedef belirleyip, hedef kilonuza ulaşana kadar sürece devam etmenizi öneririm. Sonrasında da koruma dönemine geçerek kalıcı bir sonuç elde etmeniz mümkün olacaktır. Yani bu aşamaları bir uzman desteğiyle geçip sonrasında oluşturduğunuz yaşam tarzı ile sağlıklı bir kiloda kalmaya devam edebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

Çok sevgiler

Dyt. Banu Tepe

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)