Diyetlerin Popüler Besini: Yulaf Ezmesi

Yazar Berna EryılmazDiyetisyen • 17 Eylül 2019 • Yorumlar:

Yulaf diyette tahıl grubunda yer alan nişastalı ve lifli bir besindir. B1, B2, B6, E vitaminleri, folik asit, demir, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve lif içerir. Özellikle potasyum, magnezyum ve fosfordan zengindir.

Buğday ve arpaya göre daha yeni bir kültür bitkisi olmasına rağmen son yıllarda insanların beslenmesinde aranan ürünlerden olmayı başarmıştır. Kuzey ülkelerinin beslenmesinde yulaf küçümsenemeyecek bir yere gelmiştir.

Yulaf özellikle zayıflama diyetlerinin gözde besinlerindendir. Bunun sebebi vücudun ihtiyacı olan ana enerji kaynağı karbonhidrat grubunda yer almasıyla birlikte yüksek lif içeriğine sahip olmasıdır. Bünyesinde çözünür ve çözünmez lifler barındırır. Çözünür lif içeriğinin daha fazla olması sebebiyle kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlayarak uzun süreli tokluk hissi oluşturur. Kullanım amacı genellikle bu nedenden kaynaklanır.Sadece yulaf yediğimiz için zayıflamayız böyle bir etki söz konusu değil elbette ki diğer tüm besinlerde olduğu gibi. Bahsedildiği üzere tokluk sağlaması ve yüksek lif içeriğinden kaynaklı yardımcı bir gıda olarak kullanılır.

Yulaf ezmesinde yüksek oranda bulunan çözünür liflerden olan β-glukan kolesterol seviyesini de düşürmeye yardımcıdır. Yapılan bir çalışmada düzenli olarak yulaf ezmesi tüketen kişilerde 3.haftada kan şekerinde ve kolesterol değerlerinde azalma görülmüştür. Yani sadece zayıflama amacıyla tok kalmak için değil; kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve diyabet yani şeker hastalığı olan bireyler veya risk taşıyanlar için de ekmeğe alternatif bir karbonhidrat kaynağı olabilir. 

Yulaf ezmesi aynı zamanda içerdiği bol miktardaki lif ile sindirim sistemi içinde oldukça faydalıdır. Yüksek lif içeriği ile kabızlık problemi yaşayanlar için günlük alınan lif miktarına katkıda bulunarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

 

 Yulaf ezmesi düzenli olarak tüketilmesi durumunda sinir sistemine de etki ederek stres ve depresyonu azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda cilt ve saç sağlında da önemli rol oynar. 

 

Yulaf ezmesinin birçok faydasını saydık. Ancak hiçbir besinin olmadığı gibi yulaf ezmesi de mucizevi bir besin değil. Tüketmemize engel bir durum yoksa günlük beslenmemizi çeşitlendirmek adına beslenmemizde sokarak fayda sağlayabiliriz. Türk toplumu olarak düzenli bir ekmek, pilav, makarna tüketme alışkanlığımız mevcut. Yulaf da bunlar gibi günlük tüketilen temel karbonhidrat kaynağı olduğundan bu besinlere nazaran daha güzel bir alternatif olabilir.

 

Yulaf ezmesi yapısı itibari ile gluten içermez ancak buğday ile birlikte işlemden geçtiği için bünyesinde gluten barındırır. Ancak bu şekilde işlemden geçmeyen glutensiz yulaf ezmeleri de piyasada mevcut. Yulaf veya gluten intoleransı, otoimmün rahatsızlığı ve özel bir beslenme programı olan bireylerin tüketmemesi, doktor ve diyetisyenine danışarak tüketmesi önerilir.

 

 

Yulaf Ezmesini Nasıl Tüketebiliriz? Sorusunun cevabına gelirsek; 

Yulaf ezmesini çeşitli yiyeceklerle pişirerek tüketebileceğiniz gibi pişirmeden de rahatlıkla tüketebilirsiniz. Sütün, yoğurdun içerisine ilave ederek veya süt ile pişirilerek tüketilebilir.  Aynı zamanda mutfak robotunda un haline getirerek un kullandığınız her alanda kullanabilirsiniz. 

 

Yulaf Ezmeli Doyurucu Tarif

1 Su Bardağı Süt veya Yoğurt

2 Yemek Kaşığı Yulaf Ezmesi

Meyve (damak tadınıza uygun herhangi bir meyve)

5-6 Adet Fındık veya Badem

1 Çay Kaşığı Tarçın veya kakao

Sütün içersine yulaf ezmesini ilave edip hafif ateşte 5-10 dakika yulaf ezmesi yumuşayana kadar pişirip ılıdıktan sonra meyve, kuruyemiş, tarçın ile dilediğiniz gibi süsleyerek tüketebilirsiniz.  Ya da pişirmeden direk yoğurdun içerisine tüm malzemeleri ekleyip tüketebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar