Diyette Doğru Bilinen 7 Yanlış

Yazar Ayşen Temel ÜnverDiyetisyen • 23 Şubat 2018 • Yorumlar:

Kilo verme ile ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar, diyet yapmak isteyenlerin ileride büyük sağlık sorunları ile karşılaşmasına yol açabiliyor. Bilgi eksikliği nedeniyle diyet, yasaklardan oluşan düşük kalorili beslenme olarak görülüyor. Sonunda doğal olarak vazgeçen, bu düzeni alışkanlık haline getiremeyen ve “battı balık, yan gider” bakış açısıyla obezite ile tanışanların sayısı artıyor. Konu diyet, sağlıklı beslenmek ve kilo vermek olduğunda çok fazla yanlış bilinen ya da bilinmeyen var.

1. Öğün atlamak, aç kalmak zayıflatır. YANLIŞ

Metabolizmanızı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için kesinlikle üç ana öğün yapmalısınız. Ara öğün tercihi ise bireysel özellikler, kişinin yaşam şekli ve alışkanlıklarına göre değişebilir, herkes 6 öğün beslenmek zorunda değildir. Fakat uzun saatler çalışan veya hipoglisemisi olan kişiye daha sık öğün vermek gereklidir. Ayrıca ara öğün yapmak bir sonraki öğünde açlığınızı daha kolay kontrol etmenizi sağlar.

Özetle üç ana öğün şart, ara öğün kişiye göre değişiyor ancak ana öğünleri atladığınız durumda örneğin kahvaltı yapmadığınızda metabolizmanız yavaşlar. Sabahları evde kahvaltı yapmaya zaman bulamıyorsanız; akşamdan 1 bardak süt ile 2 yemek kaşığı yulafı pişirip, sabah üzerine 1 avuç kuru üzüm veya 1 porsiyon meyve, 2 tam ceviz ekleyerek tüketebilirsiniz veya akşamdan 2 ince dilim tam tahıllı ekmeğin arasına 2 dilim beyaz peynir ve mevsim yeşillikleri ile bir sandviç hazırlayıp 2 tam ceviz ile birlikte tüketebilirsiniz.

2. Karbonhidrat kilo aldırır. YANLIŞ

Bu yanlış düşünce ile çok fazla karşılaşıyoruz. Sizi şişmanlatan sadece karbonhidratlar değil, aşırı kaloriler ve yanlış karbonhidrat seçimleridir. Karbonhidratı kesip ihtiyacınızdan fazla yağ veya aşırı protein yerseniz, vücudunuz aldığınız fazla kaloriyi yine yağ olarak depolayacaktır. Unutmayın, her şeyin fazlası vücutta yağ olarak depolanır; meyvenin de, sebzenin de, çiğ bademin de.

Karbonhidratlar temel enerji kaynağımızdır ve gün içinde yeterli karbonhidrat almazsanız kaslarınız beyne glikoz göndermek için enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Bu durumda 1 gr. kas kaybı 2.7 gr. su kaybına sebep olur ve çok sık karşılaştığımız hızlı kilo kaybederken aslında kas ve su kaybetmiş olursunuz. Kaslarınızın azalması yağ yakan fabrikanızın küçülmesi gibidir, maalesef metabolizmanızda kalıcı bir yavaşlama meydana getirir. Böylece kısa bir süre içerisinde tekrar kilo alırsınız. Sadece yağ dokusundan verdiğinizde kalıcı kilo kaybetmiş olursunuz. Diyette dengeli ve doğru karbonhidrat tüketimi kas kaybını engeller ve yağ yakımını destekler. Burada önemli olan doğru karbonhidratı tercih etmektir. Tam tahıllı besinler, kuru baklagiller ve meyveler kompleks karbonhidratlardır, lif içerirler ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olurlar. Beyaz un, beyaz ekmek ve beyaz pirinç yerine sebze, meyve, bakliyat ve diğer kompleks karbonhidratlarını tercih etmelisiniz.

 

3. Kilo vermek için yapman gereken tek şey kalorileri saymak. YANLIŞ

Bunun sadece bir kısmı doğrudur. Eğer aşırı kiloluysanız, hedeflediğiniz kiloya ulaşıncaya kadar her gün aldığınız kalori miktarı çok önemlidir fakat tek başına aldığınız kaloriler değil, yaktığınız kaloriler de büyük önem taşır. Ayrıca sağlıklı kilo vermek sadece daha az kalori almak ve bunları yakmak demek değildir. Kalori aldığınız kadar, kalorilerin nereden alındığı da çok önemlidir. Her gün beş besin grubundan alınan karbonhidrat, yağ ve protein bakımından dengeli bir beslenme programıyla sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Örneğin zayıflamak için günlük ihtiyacınız olan 1400 kaloriyi yalnızca çikolata yiyerek karşılamanız, kilo verme matematiğinde doğru görünebilir fakat sağlıklı beslendiğiniz ve sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez.

4. Sağlıklı besinleri istediğim kadar tüketebilirim. YANLIŞ

Su dışındaki her şey kalori içerir. Bazı besinler sağlığımız için çok faydalı olsa da ihtiyacımızdan fazla aldığımız her kalorinin yağa dönüştüğünü unutmayalım. Yağsız kraker, ihtiyacınızdan fazla meyve, organik tahıllar veya taze sıkılmış meyve suyu sağlıklı gibi görünse de fazla tüketimi kilo almanızın basit ama tek sebebi olabilir. Bir besin günlüğü tutarak, yediklerinizi yazabilirsiniz. Bu kendi kendinizi kontrol etmenizde size yardımcı olacaktır.

5. Tüm yağlar aynıdır ve yağ yemek şişmanlatır. YANLIŞ

Yanlış tip yağlar kilo alımında rol oynar fakat doğru tip yağlar kilo vermenize yardım eder. Sağlıklı yağları tüketmeden yağ dokusundan kilo vermeniz imkânsızdır. Etlerin görünen yağları, derileri ve hazır kurabiye, paketli ürünlerdeki gibi trans yağları, zeytinyağı ve cevizle aynı kefeye koyamayız. Fakat tüketilen yağın kaynağı kadar, yağın miktarı ve tüketimi de önemlidir. Özellikle bazı hormonlar ve yağda eriyen vitaminler yüzünden yağsız bir beslenme düşünülemez. Ceviz, çiğ badem, fındık,  zeytin ve zeytinyağı gibi doymamış yağlarla diyetinizi çeşitlendirebilirsiniz.

6. Sadece spor yaparak kilo verebilirim. YANLIŞ

Egzersiz, insan sağlığının ve İyi yaşamın vazgeçilmezlerinden biridir. Diyet ve egzersiz birlikte sürdürüldüğünde kilo verme de başarıya ulaşmak ve istenilen sonucu almak kolaylaşıyor. Tek başına egzersiz ya da tek başına diyetle maksimum sonuca ulaşmak her zaman kolay olamayabiliyor. Bu yüzden diyet programlarına günlük, haftalık yapabileceğiniz egzersizler eklemek önemlidir. Elbette ki kilo vermek ya da fiziksel olarak aktif olmak için olimpiyat atletleri gibi spor yapmanız gerekmiyor. Fazla yağlarınızı egzersizle yakmak için size uygun nabız ve tempoyla başlamalısınız. Yağ yakımı size uygun nabzı yakaladıktan 18 – 22 dakika sonra gerçekleşir ve en verimli süre ise 40 – 45 dakikadır. Bir saat tempolu yürüyüş ortalama 220 – 310 kalori yakmanızı sağlar. Ayrıca egzersiz, bazal metabolizma hızınızda artış yaratacağı için yağ dokusundan kilo vermenizi kolaylaştırır.

7. Saat 19.00’dan sonra asla bir şey yememelisiniz. YANLIŞ

Eğer bu gerçek olsaydı, günümüz şartlarında özellikle de büyükşehirlerde çalışan hiç kimse akşam yemeği yiyemezdi. Birçok kişi saat 17.00-18.00’de işten çıkıyor, ortalama 19.00’da evde oluyor ve yemek hazırlamak derken saat 20.00’yi buluyor. Gece yaptığınız bir öğünün gün içerisinde yediklerinizden bir farkı yoktur, aynı şekilde kilo aldırır. Çünkü günün hangi saati yediğinizden çok, tüm gün boyunca aldığınız toplam kalori miktarı önemlidir. Fakat geç saatte yemek zorunda kalıyorsanız sindirimi kolay besinleri tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Yediğiniz porsiyon miktarına dikkat ettiğiniz ve ölçülü tükettiğiniz sürece, gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Doğru olan saat 19.00’dan sonra bir şey yememek değil, yatmadan en geç 2 saat önce yeme işlemini bitirmenizdir.

Geceleri uykudan uyanmanıza neden olan açlıklarınız varsa veya tatlı isteğiniz oluyorsa, gün içerisinde yediklerinizi mutlaka kontrol edip, insülin direnciniz olup olmadığı ile ilgili kan tahlili yaptırmalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)