Diyette Yapılan Hatalar

Yazar Canberk YaşarDiyetisyen • 15 Eylül 2021 • Yorumlar:

Herkese merhaba bugün sizlere diyet yaparken yapılan 5 önemli hatadan bahsetmek istiyorum. Herkes kilo vermek istiyor ve bir girişimde bulunuyor fakat toplumumuzda hedefine ulaşabilen çok az kişi var. Bir de bu durumun üzerine verilen kiloları koruyamıyoruz fazlasıyla alıyoruz. İşte size hayatınızı değiştirecek hataları düzeltme fırsatı.

  1. Yağları tamamen hayatımızdan çıkarmak. Vücudumuzun sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır. Birçok hormonun sentezlenebilmesi için yağlar elzemdir. A D E K Vitaminleri yağda çözünürler, yağdan fakir bir beslenme sistemi vitamin ve mineral eksikliğine sebep olacaktır. Yağlar tokluk sağladığı için tüketimi sıfırlamak kaçamak yapma isteğinizi arttıracaktır. Çözüm zeytinyağı, avokado yağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar ile yemeklerimizi pişir ve sert kabuklu kuruyemişleri, yağlı balıkları porsiyon miktarını abartmadan öğünlerinize eklemektir.

  2. Mucizevi besin karışım veya kür aramak. Kilo vermek isteyen birisinin yapacağı ilk şey kalori açığı oluşturmaktır. Kalori açığı demek günlük ihtiyacınız olan enerjiden az almak veya fazlasını harcamak anlamına gelir. Hiçbir meyvenin, sebzenin, çorbanın zayıflatıcı özelliği yoktur. Limonla sirke ile hazırlanan ve litrelerce içilen sular size kilo verdirmez sadece su içmiş olursunuz. Uzun süre ve kontrolsüz tüketimleri mide ve bağırsak rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.

  3.  Meyveleri şeker bombası olarak görmek.  Meyvelerin içerisinde şeker bulundurdu bir gerçektir fakat tüketim porsiyonları aşırıya kaçmadığı sürece vücudunuza zarar vermezler. Kahvaltıda veya ara öğünlerde bir proteinli kaynağı ile tüketildiğinde kan şekeri dengelenmesine yardımcı olurlar.

  4. Karbonhidrat alımını sıfırlamak. Sanılanın aksine karbonhidratlar vücut ağırlığını arttırmazlar. Kilo artışı için kişinin ihtiyacı olan enerjiden fazlasını alması gerekmektedir. Beyin ve kırmızı kan hücrelerimizin birincil enerji kaynağı olan karbonhidratlar kompleks ve ılımlı ölçüde tüketildiğinde kas kaybını önler, yoğun lif içeriği sayesinde tokluk hissinin arttırırken kişinin gastrointestinal sistemini de düzenler. Günlük alınması gereken karbonhidrat miktarı yaşa cinsiyete ve kişinin çalıştığı işine göre ayarlanmalıdır.

  5. Kendini aç bırakmak. Hızlı kilo verme isteği ile kendini uzun süreli oruç ve açlık diyetleri kişinin yeterli makro ve mikro besin öğesinden mahrum kalmasına sebep olacaktır ve kaybedilen vücut ağırlığı kas kütlesinden ve sıvı kaybı olacaktır. Bir başka sonuç ise kan şekeri dengesi ve tansiyon düzensiz hale gelecektir; baş dönemsi, yorgunluk, ani baş ağrısı, mide bulantısı, el ve ayaklarda titreme gibi istenmeyen etkiler görülebilir. Ani kilo kaybı hedeflemektense düzenli şekilde beslenerek çok daha kolay kilo verebilirsiniz. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)