Diz Kireçlenmesinde PRP

Bu yöntemde hastadan kan alınır ve cihazda işleme konur. Ayrıştırıldıktan sonra kalan plazma, uygulama yapılacak bölgeye enjekte edilir. Uygulama eklem ağrısı olan yerler, dizler, omuz, diz bağı yaralanmaları, kireçlenme, kas yaralanmaları ve diğer rahatsızlıklar için kullanılabilir.

Kan hazırlandıktan sonra birkaç dakika içinde uygulamaya geçilmesi gerekir. Aksi halde kanın etkisi belirgin olarak azalacaktır. Bu nedenle ne kadar hızlı bir şekilde enjekte edilirse, o kadar iyi sonuç ortaya çıkacağı unutulmamalı.

En çok diz içi uygulamalarda kullanılan PRP, bu alanda oldukça büyük etkiye sahiptir. Oturup kalkma, merdiven inip çıkma, yürüme gibi gündelik hareketler zaman zaman dize fazla yük binmesine neden olur ve bir süre sonra diz eklemlerinde hasar ortaya çıkmaya başlar. Özellikle yaşın ilerlemesi ile beraber eklem kayganlığı zamanla azalır. Bir süre sonra da diz eklemlerinde ağrı ve buna bağlı olarak da hareket kısıtlılığı başlar.

Bu aşamada mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Çünkü diz ağrılarında tedaviye ne kadar erken başlanırsa etki o kadar başarılı olacaktır. Tedaviye geç başlanması halinde ağrılar artacak ve ardından bağ doku bozulması ya da menüsküs gibi rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Bu şekilde de tedavi zorlaşacak, belki de ameliyat söz konusu olacaktır.

Bu nedenle diz ağrısı başlangıcında doktora danışılmalı ve tedaviye başlanmalıdır. PRP uygulaması ile diz ağrılarından kısa sürede kurtulmak mümkün. Çünkü PRP, dizlerdeki kireçlenmeyi tedavi edebilen bir işlemdir.

Bu tedavide de hastadan alınan kan, kısa bir sürede santrifüj işleminden geçirilir. Bu şekilde trombositten zengin özel bir plazma elde edilir. Elde edilen plazma bekletilmeden kireçlenmenin olduğu bölgeye enjekte edilir. İşlemi takip eden birkaç hafta içerisinde iyileşme başlar.

Uygulamanın kaç kez yapılması gerektiğine dair kesin kanıtlar elde edilmemiştir. Rahatsızlığın boyutuna göre bazı durumlarda bir uygulama yeterli iken, bazen birkaç hafta ara ile tekrarlanması söz konusu olabilir. Bunun yanında PRP’nin mutlaka steril ortamlarda yapılması gerekiyor. Aksi takdirde mikrop kapma durumu ortaya çıkabilir.

Tedavinin ardından, düşük oranda enfeksiyon bölgesinde hafif şişlik ya da ağrı olabilir. Basit ağrı kesiciler ve buz uygulaması ile bu sorun ortadan kaldırılabilir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)