Diz Protezi Sonrası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Yazar Osman Utku Karakaya • 4 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Ortopedik cerrahi müdahaleler sonrasında gerçekleştirilen fizik tedavi ve rehabilitasyon oldukça önemlidir. Bu müdahaleler sayesinde kişi en kısa sürede günlük aktivitelerini bağımsız olarak gerçekleştirir. Operasyon sonrasında özel fizyoterapist ile yapılan egzersizler erken iyileşme sürecini hızlandırır. Erken dönem içerisinde gerçekleştirilen mobilizasyon geç dönemde oluşabilecek bedensel ve ruhsal problemlerin de önlenmesini sağlar. Operasyondan sonra uygulanacak fizik tedavi ve rehabilitasyon programı en az ameliyat kadar önem teşkil eder. Evde fizik tedavi ile başarılı bir rehabilitasyon programı ameliyatının etkisini artırır. Bu nedenle eve gelen fizyoterapist ile iş birliğiiçerisinde bir egzersiz programı belirleyip erkenden başlamak önemlidir.

Protez Sonrası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Önemi

Diz protezi ameliyatından sonra hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon programı oluşturmaları tavsiye edilir. Bu sayede operasyon sonrasında oluşabilecek komplikasyonları azaltmak hedeflenir. Oluşturulacak program; protezin tasarımı, ameliyat tekniği, kemik kalitesi gibi unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla cerrah ile fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibi iletişim haline olmalıdır. Bu sayede hastadaki değişimler düzenli olarak aktarılır. Eklem protez ameliyatlarında hastalarda yıllar sonra bile kas kuvvetinde azalma, yürüme bozuklukları vs. gibi durumlar gözlemlenebilir. Bu yüzden hasta takipleri uzun süreli yapılır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci hasta eve çıktıktan sonra da oldukça önemlidir. Özel fizyoterapistler oluşturdukları egzersiz programları ile hastanın iyileşme sürecini hızlandırır ve sürekliliğini sağlar. Her hasta için özel olarak hazırlanan aktivite önerileri birbirinden çeşitlidir. Evde gerçekleştirilen fizik tedavi sonrasında hastalarda diz ekleminin hareket açısı ve kas kuvveti artar, ağrı ve ödem azalır. Hastaların dengede kalabilme ve yürüme fonksiyonları düzelir. Bu sayede kişi bağımsız olarak yaşamına devam eder.

Evde Fizik Tedavi Uygulamaları

Diz protez ameliyatı sonrasında hastada kademeli olarak yük aktarımı gerçekleştirilmelidir. Kişiye özel hazırlanan fizik tedavi ve rehabilitasyon programları aşamalı olarak uygulanmalıdır. Kesintisiz ve düzenli bir şekilde devam eden programlar hastanın iyileşme sürecini hızlandırır. Evde yapılan izometrik ve izotonik egzersizler, yürüme, açma ve germe egzersizleri gibi rehabilitasyon programları fizyoterapist kontrolünde olmalıdır.

Bu uygulamaların amaçları:

• Diz ekleminin doğru açılarda hareket etmesini sağlamak

• Ameliyat sonrası hareketsizlikten dolayı oluşabilecek kas güçsüzleşmesi, ödem, damar tıkanması gibi olumsuz durumların önüne geçmek

• Protez operasyonu sonrasında oluşabilecek komplikasyonları azaltmak

• Ameliyat sonrası hastanın fonksiyonel durumunu iyileştirmek ve bağımsız bir şekilde hareket edebilmesini sağlamak

• Hastanın motivasyonunu yaşam kalitesini arttırmak

Diz protez operasyonu sonrasında erken dönemde hastalar ağrılarını azaltmak için genellikle dizlerini yarı bükülü bir pozisyonda tutar anca bu duruş yanlıştır. Dinlenme sırasında hasta dizini düz tutmaya dikkat etmelidir çünkü aksi takdirde ileride ağrı ve yürüme bozukluğu gibi sonuçlara sebebiyet verebilir. Erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyonda hastanın duruş ve oturuş pozisyonları belirlenir. Hastanın istirahat sırasında bacağının düz pozisyonda olması sağlanmalıdır. Aynı zamanda rehabilitasyon sırasında hastanın ağrı ve ödem kontrolüne dikkat edilmeli ve fizik tedavi yöntemleri aksatılmadan uygulanmalıdır.

Rehabilitasyon programının hedefe ulaşabilmesi için operasyonu gerçekleştiren cerrah, fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibinin etkileşim halinde olması gerekir. Hastanın an be an gelişimi izlenmeli aynı zamanda doğru ve yerinde müdahaleler uygulanmalıdır. Ameliyat olan dizin güç, hareket ve esneklik kazanmasını sağlar. Hastanın bağımsız bir şekilde hareket edebilmesi sağlanarak yaşam kalitesi arttırılır. Bu sayede operasyondan beklentilerin karşılanması sağlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)