Diz Ve Bacak Ağrıları !

Yazar Özlem GüngörFizik Tedavi Uzmanı • 12 Şubat 2018 • Yorumlar:

Bacak Diz Ağrısı, yapısı oldukça karmaşık olan bacak ve dizde ağrıların olmasının birçok sebebi vardır. Fazla kilolu olmak, bacakların fazla zorlanmasıkemik veya yumuşak doku zedelenmeleri ve kırıklar en çok bilinen sebepler arasında yer alır. Bunun yanı sıra eklem, doku ve sinirlerde meydana gelen hasarlar da bacak diz ağrılarına neden olur. Bunların dışında uzun süre yanlış bir şekilde oturmak da ağrıya neden olur. Ağrılar nedenlerine göre artabilir veya sabit kalabilir. Eğer ciddi derecede ağrılar hissediliyor ise önemli bir hastalıktan olabilir.

Travma nedeniyle oluşan bacak ve diz ağrıları

 

Ciddi bir yaralanmalar nedeniyle kemik ve dokuların zarar görmesi ile oluşmaktadır. Siyatik sinirlerin belde baskı yapması sonucu bacak ve dizde ağrılar görülür. Ayrıca spor ve egzersiz yaparken aşırı zorlanmalar da bu tip ağrı grubuna girmektedir. Bacak ve dizde ağır darbeler sonucu oluşan kırıklarda ağrılara neden olabilir. Ayrıca osteoporoz gibi kemik yoğunluğunu azaltan hastalıklar da kemiklerin daha çabuk kırılmasına ve bu nedenle de ağrılara sebep olur. Kırılan kemiklerin yanında bulunan dokular beyine uyarılar gönderir ve bunun sonucunda ağrılar oluşur. Bazende kırık sonrası kasılmalar da ağrının şiddetinin artmasına neden olur.

Bacak Diz Ağrısı Tıbben ”medial tibial stres sendromu” olarak koşucu bacağı sendromu da kaval kemiği çevresinde ağrıya yol açar. Bu ağrıların nedeni koşucu tekniği, bacak zorlanması, ayakkabının farklı problemlere yol açması ve kemiklere fazla yük binmesi sonucu oluşmaktadır. Ayrıca bacaklarda iç kanamalar nedeniyle sinirlerin baskı yapması sonucu ağrılar oluşabilir.Ağrı  dışında şişlik de meydana gelebilir. Zorlama, kompartman ve burkulmalar sonucu ağrı ve şişlik meydana gelir.

Diz ve bacak ağrısının diğer nedenleri

  • Dizin kilitlenmesi: Kilitlenme kıkırdağın yırtılmasından dolayı oluşur. Yırtılma sonucu dize doğru kayan kıkırdak dizi düz şekilde tutamamaya sebep olur ve ağrıya yol açar.
  • Osteoartrit: Halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Eklemlerde aşınma ve ekleme kıkırdaklarında bozulma nedeniyle kireçlenme meydana gelir. Romatizmal hastalıklar içinde yer alır. Kıkırdağın hasar görmesi ile ağrılar meydana gelir. Daha çok ileri yaşlarda görülür.
  • Osgood Schlatter: Genellikle ergenlik dönemindeki sporla ilgilenen çocuklarda görülen bir hastalıktır. Dinlenme sırasında hafif bir ağrı hissedilir. Hareket ettikçe ağrı kesinleşir. Bu hastalık dizin aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkar.

Bacak ve diz ağrılarının tedavisi

Bacak ve diz ağrılarının birçok tedavisi bulunmaktadır. Eğer ciddi bir hastalık sonucu oluşan ağrılar varsa bu ağrılara cerrahi müdahaleler uygulanır. Stereoid olmayan enfeksiyon engelleyici ilaçlar,diz ve bacak ağrısının tedavi edilmesinde kullanılır. Ancak bu ilaçların kullanımı konusunda doktora başvurmak gerekir. Bunun yanı sıra diz ve bacaklara soğuk buz kompresi uygulamak da tavsiye edilir. Hareketsiz kalmamak ve günlük egzersizler yapmak ağrının tedavisini hızlandırır.

 

Bacak ve diz ağrıları olan hastaların dikkat etmesi gereken hususlar

Bacak Diz Ağrısı,yapısı oldukça karmaşık olanbacak ve dizde ağrılarınolmasının birçok sebebi vardır.Fazla kilolu olmak, bacaklarınfazla zorlanması,kemik veya yumuşakdoku zedelenmeleri ve kırıklar en çok bilinen sebepler arasında yer alır. Bunun yanı sıra eklem, doku ve sinirlerde meydana gelen hasarlar dabacak diz ağrılarınaneden olur. Bunların dışında uzun süre yanlış bir şekilde oturmak da ağrıya neden olur. Ağrılar nedenlerine göre artabilir veya sabit kalabilir. Eğer ciddi derecede ağrılar hissediliyor ise önemli bir hastalıktan olabilir.

Travma nedeniyle oluşan bacak ve diz ağrıları

Ciddi bir yaralanmalar nedeniyle kemik ve dokuların zarar görmesi ile oluşmaktadır. Siyatik sinirlerin belde baskı yapması sonucubacak ve dizde ağrılargörülür. Ayrıca spor ve egzersiz yaparken aşırı zorlanmalar da bu tip ağrı grubuna girmektedir. Bacak ve dizde ağır darbeler sonucu oluşan kırıklarda ağrılara neden olabilir. Ayrıca osteoporoz gibi kemik yoğunluğunu azaltan hastalıklar da kemiklerin daha çabuk kırılmasına ve bu nedenle de ağrılara sebep olur. Kırılan kemiklerin yanında bulunan dokular beyine uyarılar gönderir ve bunun sonucunda ağrılar oluşur. Bazende kırık sonrası kasılmalar da ağrının şiddetinin artmasına neden olur.

Bacak Diz AğrısıTıbben ”medial tibial stres sendromu” olarak koşucu bacağı sendromu da kaval kemiği çevresinde ağrıya yol açar. Bu ağrıların nedeni koşucu tekniği, bacak zorlanması, ayakkabının farklı problemlere yol açması ve kemiklere fazla yük binmesi sonucu oluşmaktadır. Ayrıca bacaklarda iç kanamalar nedeniyle sinirlerin baskı yapması sonucu ağrılar oluşabilir.Ağrı dışında şişlik de meydana gelebilir. Zorlama, kompartman ve burkulmalar sonucu ağrı ve şişlik meydana gelir.

Diz ve bacak ağrısının diğer nedenleri

  • Dizin kilitlenmesi:Kilitlenme kıkırdağın yırtılmasından dolayı oluşur. Yırtılma sonucu dize doğru kayan kıkırdak dizi düz şekilde tutamamaya sebep olur ve ağrıya yol açar.
  • Osteoartrit:Halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Eklemlerde aşınma ve ekleme kıkırdaklarında bozulma nedeniyle kireçlenme meydana gelir. Romatizmal hastalıklar içinde yer alır. Kıkırdağın hasar görmesi ile ağrılar meydana gelir. Daha çok ileri yaşlarda görülür.
  • Osgood Schlatter:Genellikle ergenlik dönemindeki sporla ilgilenen çocuklarda görülen bir hastalıktır. Dinlenme sırasında hafif bir ağrı hissedilir. Hareket ettikçe ağrı kesinleşir. Bu hastalık dizin aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkar.

Bacak ve diz ağrılarının tedavisi

Bacak ve diz ağrılarınınbirçok tedavisi bulunmaktadır. Eğer ciddi bir hastalık sonucu oluşan ağrılar varsa bu ağrılara cerrahi müdahaleler uygulanır. Stereoid olmayan enfeksiyon engelleyici ilaçlar,diz ve bacak ağrısınıntedavi edilmesinde kullanılır. Ancak bu ilaçların kullanımı konusunda doktora başvurmak gerekir.Bunun yanı sıra diz ve bacaklara soğuk buz kompresi uygulamak da tavsiye edilir. Hareketsiz kalmamak ve günlük egzersizler yapmak ağrının tedavisini hızlandırır.

Bacak ve diz ağrıları olan hastaların dikkat etmesi gereken hususlar

Çok fazla dinlenmek pek tavsiye edilmez. Çünkü dinlenme kasları yavaşlatır. Bu da ağrının artmasına neden olur. Dizleriniz ve bacaklarınız için uygun bir egzersiz programı belirleyin ve düzenli bir şekilde bu programa uymaya çalışın. Kardiyo egzersizleri de diz ve bacak kaslarını gelişmesini sağlar. Düşmelere ve yaralanmalara karşı tedbirli olun.

Kilo vermek de bacak ve dizlere gelen baskıyı azaltır. Kilo vermek de bu ağrıların azalması için alınan tedbirler arasındadır. Ayrıca doktorunuzun uygun görmesi ile akapunktur tedavisini de deneyebilirsiniz.Düzenli uykunuza dikkat edin. Giydiğiniz ayakkabının ayağınızı sıkmadığını kontrol edin.Eğer yukarıda belirtilen önlem ve tedavi yöntemlerine rağmen ağrıların şiddeti gitgide artıyorsa acilen bir doktora muayene olmanız gerekmektedir.

 

Çok fazla dinlenmek pek tavsiye edilmez. Çünkü dinlenme kasları yavaşlatır. Bu da ağrının artmasına neden olur. Dizleriniz ve bacaklarınız için uygun bir egzersiz programı belirleyin ve düzenli bir şekilde bu programa uymaya çalışın. Kardiyo egzersizleri de diz ve bacak kaslarını gelişmesini sağlar. Düşmelere ve yaralanmalara karşı tedbirli olun.

Kilo vermek de bacak ve dizlere gelen baskıyı azaltır. Kilo vermek de bu ağrıların azalması için alınan tedbirler arasındadır. Ayrıca doktorunuzun uygun görmesi ile akapunktur tedavisini de deneyebilirsiniz. Düzenli uykunuza dikkat edin. Giydiğiniz ayakkabının ayağınızı sıkmadığını kontrol edin. Eğer yukarıda belirtilen önlem ve tedavi yöntemlerine rağmen ağrıların şiddeti gitgide artıyorsa acilen bir doktora muayene olmanız gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özlem Güngör Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Özlem Güngör

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al