Doğal Doğum

Yazar Arzu Değirmenci Akar • 21 Ocak 2019 • Yorumlar:

Memeli sınıfında yer alan canlıların dünyaya gelebilmesi için yaşanan sürece doğum adı verilmiştir. Memeli canlıların aksine yumurtlayan canlılar dünyaya yumurta ile gelmektedir. Canlının dünyaya geliş sürecinde annenin yaşadığı doğum süreci geride bıraktığımız ilk son yüz yıl içinde anne ölüm oranlarının yüksek olduğundan dolayı doğum yöntemi doğal doğumdan sezeryan ile doğum çizgisine kaymıştır.

“Annenin sezeryan ile doğum yapma olanağının görünüşte çok daha kolay olmasına karşın iyileşme süreci çok daha çetin ve sancılı olmaktadır.”

Doğal doğum akımı son on yıl içinde yeniden yükselen trendler arasına girmeyi başarmıştır. Artık genç anne adayları doğal doğuma daha pozitif yaklaşmaktadır.

Bu süreçte Doğal doğumu geri getiren unsurlara baktığımızda

•Anne adaylarının daha bilinçli hazırlanmaları
•    Anne adaylarının başarabilme inançları 
•    Toplumsal olarak doğal doğumdan yana tavır sergilenmesi 

Öne çıkan unsurlar olarak açıklanabilir. 

“Normal Doğum ve doğal doğum aynı yöntem midir?”

Soruya cevap bulabilmek için öncelikle normal doğum ve doğal doğumun tam olarak kavranması gerekmektedir. Öncelikle doğal doğuma göz atmamız doğru olacaktır.
 

Doğal Doğum Nedir?

•    Gereksiz Müdahalelerden uzak yapılan 
•    Epidural Anestizinin uygulanmadığı
•    İhtiyaç duyulmadıkça Suni sancının yer almadığı 
•    Epizyotomi uygulamasının olmadığı koşulların toplamına doğal doğum demekte bir sorun bulunmamaktadır. 

Yayınlandığı 1950 yılında doğal doğum konusunda dünya da mihenk taşı olarak kabul edilen ve eser “Korkusuz Doğum” kitabını kaleme alan "Dick-Read” Doğal doğuma ilişkin tanımını şu şekilde sıralamıştır;

•    Doğal doğum içinde korku barındırmaz
•    Doğal doğum yapan anne gerekli eğitimleri almıştır. 
•    Mental ve fizyolojik açıdan rahatlamış annenin başarısıdır. 
•    Kolay sonuçlanan ve sonucu memnun edici doğum yöntemidir. 

“Düşünülenin aksine gerekli olmayan her müdahale doğumu kolaylaştırmaktan daha çok zora sokacaktır.”

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum için doğumun doğal şeklidir demek doğru bir tanımlama olacaktır. 36 ve 41 hafta arasında gerçekleşen doğumlara normal doğum denmektedir.

“20-36 Hafta arasında gerçekleşen doğumlara Preterm Doğum(Erken Doğum) Denir.”

 

Erken doğumun engellenmesinde en büyük rol kadın doğum uzmanlarının olacaktır. Çünkü süreç yakınlaştıkça çocuğun Küvöze girme ihtimali de azalmaktadır. 

Normal Doğum Belirtileri

Adet sancısını anımsatan kasılmalar normal doğumu işaret eden unsurlar arasında yer almaktadır. Söz konusu sancılar başladığında bebek hareketliliği normal seyrinde devam ediyorsa ağrıların sıklaşmasını beklemek ve ardından 10 dakika içinde iki ağrı gelmişse doktorunuza danışmanız doğru olacaktır.

 
Fakat bebeğin suyu gelmeye başlamışsa ağrı süreci beklenmeden doktorunuz ile iletişim kurmanız gereklidir. Amnio suyu genellikle aniden çiş yapar gibi ortaya çıkmaktadır. Bu noktada belirleyici unsur çişin kontrolünün sizde olmamasıdır. Bazı durumlarda Amnio suyu küçük miktarlarda da gelebilir. Bu durumlarda da iyi takip etmek ve hissedildiğinde vakit kaybetmeden doktorunuz ile görüşmeniz faydalı olacaktır. 

“Amnio suyu berrak ve renge sahiptir. Bazı vakalarda yeşil renge sahip olduğu da gözlemlenmiştir.” 

Kanama doğum sürecinde en kritik evrelerin birini simgelemektedir. Çünkü bu durumda Rahim ağzının açıldığı gerçeği sizi beklemektedir. Fakat sahte işaretler olan Plasenta previa yani plasentanın öne yakın olması ya da Plasenta dekolmanı yani plasentanın ayrılma pozisyonlarını da simgeleyebilmektedir. Her iki durumda da doktorunuz ile görüşmeniz sağlıklı olacaktır. 

“Bebek hareketlerinde beklenmedik uzun süreli hareketsizlikler olduğunda doğum yapacağınız hastaneye gitmeniz oldukça önemlidir.”

Normal Doğum anne ve bebek için tavsiye edilen doğum yöntemidir. Doğanın yaşamı şekillendirmek için tercih ettiği yöntemin tartışmaya açılması normal doğum söz konusu olduğunda doğru olmayacaktır. Sadece normal doğum olanağını riske sokan durumlar oluştuğunda sezeryan yolu takip edilmelidir. 

Doğal Doğum Yapılacak Hastane de Olması Gereken Koşullar

1.    Ekibin Doğuma hazır olması
2.    Ekibin normal doğum için teşvik etmesi 
3.    Ekibin Normal doğum tecrübesinin olması 
4.    Ekibin sabırlı ve anlayışlı olması 
5.    Ameliyathane koşullarının üst düzey ve her an hazır olması 
6.    Bebek yoğun bakımının sağlanabilmesi 
7.    Her türlü acil durum için gerekli önlemlerin alınmış olması 

Doğal Doğumun Başlangıç Belirtileri 

Doğal doğumun başlangıcını gösteren iki önemli başlık dikkate alınmalıdır. Nişane gelmesi ve Suların Gelmesi olarak bu iki başlığı incelemek doğru olacaktır.

       1-    Nişane gelmesi
Rahim ağzını tıkayan ve iç kısım ile dış kısım arasında kapı görevi gören nişaneyi özetlemek için ilk kez göreceğiniz pembemsi bir kan pıhtısı demek doğru olacaktır. Zira gebelik boyunca daima kapalı olan rahim ağzında tıkaç vazifesi gören Nişane içinde bir miktar kan bulunduran ve daha önce hiç görmediğiniz bir akıntı ile gelmektedir. Şekli, rengi ve formu farklı olan bu belirtiyi gördüğünüzde rahim ağzının açıldığını anlayabilirsiniz. 

       2-    Suların Gelmesi 
Amnio sıvısı ve idrar çok benzerlik göstermektedir. Fakat ikisinin arasındaki farkı özellikle idrar yaparken anlamanız kolaylıkla mümkündür. Çünkü idrarınızı kontrol edebilirken vajinadan gelen Amnio sıvısını durdurmanız ya da kontrol altına almanız mümkün değildir. 

“Amnio sıvısı doğum ağrısı olmadan da ortaya çıkabilmektedir.”

Doğum sırasında Amnio suyunun gelmediği durumlarda ortaya çıkabilir. Bu durumda suyun alınması için kesenin açılması ve suyun boşaltılması gerekmektedir. Bu kesenin açılması sırasında her hangi bir ağrı ya da acı duymayacaksınız. 

Gerçek Doğum Ağrıları 

İlk başladığında hafif ağrılar olsa da her geçen saniye şiddetlenecek ağrıdır. Bu nokta da doğum ağrılarından korkmanız doğru olmayacaktır. Eğer ilk kez doğrum yapacaksanız ağrıları hissetmeye başladığınız andan 8-12 saat sonrası doğum yapması mümkün olmaktadır. Yani ilk ağrıyı hissettiğiniz an değil doğum 8 ila 12 saat sonrası gerçekleşecektir. Bu süre içinde gerekli hazırlıkları yapıp hastaneye ulaşmanız için fazlası ile süre yeterli olacaktır.

“İkinci ve üçüncü doğumunu yapan annelerde sancı sonrası doğum süresi 6-10 saat arasında gerçekleşmektedir.”

Ağrı sıklığınızın 5-10 dakikaya kadar düştüğü durumlarda ise vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz tavsiye edilmektedir. 

Ağrıyı Hafifleten Yöntemler

•    Nefes kontrolünüzü yapın. Burundan nefes alıp ağızdan verin.
•    Nefes alma sırasında önce karnınızı şişirin ardından göğsünüzü şişirin
•    Derin fakat yavaş nefesler tercih edin.
•    Ağrı hissi geride kaldığında normal nefes sisteminize geri dönün.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Arzu Değirmenci Akar Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)