Doğru Beslenme ile Daha Genç ve Parlak Bir Cilde Sahip Olabilirsiniz!

Yazar Ayça TuğrulDermatolog • 7 Ağustos 2018 • Yorumlar:

İyi bir cilt bakımı doğru beslenme ile başlar. Güneşten korunma yaşlanmayı önlemede en önemli faktördür, ancak cildin sağlıklı ve genç kalabilmesi için besinlere ihtiyacı vardır. Cildi besleyen maddelerin en iyi kaynakları meyve ve sebzelerdir. Bol miktarda meyve ve sebze tüketimi vitamin seviyesini optimum düzeyde tutar ve cildin parlaklığını sağlar.

Beslenme sağlık için önemlidir. Sağlıksız bir diyet vücut metabolizmasına zarar verebilir, kilo alımına neden olabilir ve hatta kalp ve karaciğer gibi organları etkileyebilir.

Kalp sağlığı, kilo kontrolü ve hastalık riskini azaltmak için yapılması gerekenler, bir başka organımız olan cilt için yapılması gerekenlerle aynıdır aslında.

Egzersiz, düzenli uyku, bol su tüketimi, stresten uzak durma ve sağlıklı beslenme diğer organlar kadar cilt sağlığı için de oldukça önemlidir. Egzersiz, ciltte lekelere ve hasara neden olan toksinlerin vücuttan atılımına yardımcı olur.

Güzellik ve uyku birbirine bağlıdır. Uyku, vücudun günün stresinden ve karmaşasından kurtulmasını sağlar. Enerji yenilemek ve korumak için de değerli bir zamandır. Vücutta kemik, kas ve deri de dahil olmak üzere dokuları onarırken amino asitlerin kullanımını kolaylaştırmak için uyku esnasında büyüme hormonları salgılanır, ayrıca cildin metabolik aktivitelerinde, gün içinde oluşan hasarı gidermek için artış olur.

Yediklerimiz, cildimize sürdüklerimiz kadar önemlidir. Ciltte yaşlı hücreler sürekli dökülmekte ve yenileri ile yer değiştirmektedir, bu hızlı döngüyü desteklemek için besinler önem taşır. Doğru gıdalar ile daha yumuşak, esnek ve lekesiz bir cilde sahip olabilirsiniz.

Kırışıklıklar ve yaşlanma zamanın kaçınılmaz sonucudur ve ciltte yaşlanma, güneşe, kimyasallara ve yetersiz beslenmeye aşırı maruz kalma ile hızlanabilir. Bu düşünceyle, bütüncül bir yaklaşım en iyisidir. Antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeler, yağlı balık ve fındıklardan elde edilen sağlıklı yağlar, çeşitli ve dengeli bir diyetle beslenmeye önem verilmelidir. Bu da, beta karoten, E ve C vitamini, çinko ve selenyum da dahil olmak üzere birçok vitamin, mineral ve protein alımı ile olmaktadır.

Vitamin C

C vitamini, epidermiste (derinin üst tabakası) yüksek seviyelerde ve ayrıca dermiste (derinin alt tabakası) bulunur. Antioksidan özellikleri ve kollajen üretimindeki rolü, cildi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Bu nedenle, C vitamini birçok antiaging cilt bakım ürünlerinde bulunan en önemli maddelerden biridir.

C vitamini, iyi bilinen bir antioksidandır ve cildi serbest radikal hasarından korur. C vitamininin ağızdan alınması, güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için cilde uygulanan güneşten koruyucuların etkinliğini artırabilir. Bunu, hücre hasarını azaltarak ve yaraların iyileşme sürecine yardımcı olarak yapar. C vitamini, ayrıca vücudun doğal kollajen sentezindeki hayati rolü nedeniyle yaşlanmanın belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Yeterli miktarda C vitamini alımı, kuru cildi onarmada ve önlemede oldukça önemlidir.

C vitamini, bağışıklık sistemini desteklemekle birlikte parlak ve lekesiz bir cilt için önem taşımaktadır.

Genel sağlığımız kadar cildimizin sağlığı için de oldukça önemli olan C vitamini; turunçgil, biber, brokoli, çilek, domates, brüksel lahanası ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur.

Vitamin E

C vitamini gibi, E vitamini de güçlü bir antioksidandır. Cilt bakımında esas işlevi güneş hasarına karşı koruma sağlamaktır. Fotokoruma, vücudun, UV ışınlarının neden olduğu zararı en aza indirgeme yeteneğini ifade eder. Cilt lekelerini ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Normalde vücut, sebum (cildin gözeneklerinden yayılan yağlı bir madde) yoluyla E vitamini üretir. Doğru dengede sebum cildin nemli olmasını sağlar ve kuruluğu önler. Özellikle kuru cilde sahip olanlarda, E vitamini sebum eksikliğine karşı yardımcı olabilir. E vitamini ayrıca deri enfeksiyonlarının tedavisinde de önem taşır.

E Vitamini cildi oksidatif hasarlardan korur ve sağlıklı cilt oluşumunu destekler. E vitamini bakımından yüksek gıdalar arasında badem, avokado, fındık, çam fıstığı, ayçiçeği çekirdeği ve mısırözü yağı bulunur. Ayrıca somon, uskumru gibi yağlı balıklar da cilt için önemli antioksidanlardan olan E vitamini kaynağıdır.

Selenyum

Selenyum da güçlü bir antioksidandır.

E vitamini ve C vitamini gibi diğer antioksidanlarla birlikte çalışır ve bağışıklık sistemini desteklemek için çok önemlidir. Çalışmalar, selenyumdan zengin bir diyetin cilt kanseri, güneş hasarı ve yaşlanmaya karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, buğday, domates ve brokoli selenyum açısından zengin gıdalardır.

Omega 3

Cildin kalın, esnek ve nemli kalması için Omega-3 yağ asitleri gereklidir. Omega-3 ve omega-6 esansiyel yağ asitleri olup vücuda diyet yoluyla alınmaları gerekmektedir. Omega-3'ü, yağlı balık, keten tohumu, chia tohumları, ceviz, yoğurt ve semiz otundan sağlayabilirsiniz.

Çinko

Çinko, ciltteki yağ bezlerinin normal işleyişine katılır ve cilt hasarını onarır, cildi yumuşak ve esnek tutar. Çinko bakımından zengin yiyecekler arasında balık, yağsız kırmızı et, kepekli tahıl, kümes hayvanları, fındık, tohum ve kabuklu deniz ürünleri bulunur.

Çinko eksikliği, ciltte yanma, cilt lezyonları ve gecikmiş yara iyileşmesine yol açabilir.

Beta karoten (vitamin A)

Sebase bezleri (yağ bezleri) düzenleyen ve mükemmel antiseptik özelliği olan bir vitamindir. Kollajen üretimini hızlandırır, kırışıklıkları ve koyu lekeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Beta karoten gibi karotenoidler cildi güneş hasarından korur, ayrıca hücre ölümü ve cilt kuruluğunu önleyerek cildi sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

İlginçtir ki, beta karoten cilde hafif turuncu bir renk katabilir, bu da genel olarak daha sağlıklı bir görünüme katkıda bulunur.

Pişmiş balkabağı, havuç, balık beta karoten'in en önemli kaynaklarındandır.

Likopen

Domatese rengini veren likopen güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda karpuz, kuşburnu ve greyfurtta da bulunan likopen cilt sağlığı açısından mükemmel bir maddedir.

Kakao (Bitter çikolata)

Kakao cildi güneş yanığına karşı koruyabilen antioksidanlar içerir. Ayrıca kırışıklıkları azaltmaya,

cilt kalınlığını, nemini, kan akışını düzenlemeye yardımcı olur.

Yeşil çay

Yeşil çayda bulunan kateşinler (çay ve bazı meyve-sebzelerde bulunan antioksidan etkili flavonoid grubudur) cildi güneş hasarına karşı koruyan ve cildin kızarıklığını azaltan, aynı zamanda cildin hidrasyonunu, kalınlığını ve elastikiyetini artıran güçlü antioksidanlardır.

Vitamin D

D vitamini, çoğunlukla, güneş ışığı cilt tarafından absorbe edildiğinde üretilir. Bu şekilde kolesterol, deride D vitaminine dönüşür. D vitamini daha sonra karaciğer ve böbrekler tarafından alınır ve sağlıklı hücrelerin oluşmasına yardımcı olmak için vücuda taşınır. Buna, D vitamininin cilt tonusunda önemli bir rol oynadığı cilt de dahildir.

Sadece 10-15 dakika günlük güneşe maruz kalma, D vitamini üretimine yardımcı olur. Ayrıca yumurta, mantar, yoğurt ve somon balığı D vitamini açısından zengin besinlerdir.

B vitamin kompleksi

Cilt ile ilgili olarak, en önemli B vitamini, cilt ve saç hücrelerinin temelini oluşturan biyotindir. Eksikliği, dermatit ya da saç dökülmesi ile sonuçlanabilir. Hafif bir eksiklik bile semptomlara neden olur.

Muz, yumurta, yulaf ezmesi ve pirinç gibi pek çok gıdada bulunur; ayrıca vücutta az miktarda üretilmektedir.

B3 vitamini, aynı zamanda niasin olarak da bilinir ve hem hayvansal hem bitkisel birçok gıdada bulunur. Bu vitamin, sağlıklı cilt için, ayrıca beyin ve sinir sistemi ile kan hücreleri için de gereklidir. Araştırmalar, bu vitaminin yaşlı cilt görünümünü önemli ölçüde azaltabileceğini ve cilt parlaklığında önemli rolü olduğunu göstermektedir.

B vitamini ailesinden bir diğer vitamin, B5 vitamini pantotenik asit ve pantenol olarak da bilinir. Bu vitamini içeren cilt bakımı ürünleri ile iyi oranda cilt hidrasyonu sağlanır. Bu vitamin üzerine yapılan çalışmalar, cildin su kaybını önlediğini ve cilt bariyerinin işlevselliğini artırdığını göstermektedir. Tahıl, avokado ve tavuk ile bol miktarda bu vitamini alabilirsiniz.

Yakın zamanda, B vitaminleri içeren topikal ürünlere daha fazla dikkat edilmeye başlandı. Bu kremler, hücrelerin su tutulumunu artırırken, derinize neredeyse anında sağlıklı bir parlaklık kazandırmaya yardımcı olabilir. Niasin (vitamin B3) cildin nemi muhafaza etmesine yardımcı olur, bu yüzden bu besleyici maddeyi içeren kremlerin düzenli kullanımı cildin daha genç görünmesine yardımcı olabilir. Niasin ayrıca kuru, tahriş olmuş cildi yatıştırmak için anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Daha yüksek konsantrasyonlarda cilt lekelerine faydalı olduğu da bilinmektedir.

K vitamini

Kan pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini, yaraları iyileştirmek için gereklidir. Lahana, ıspanak, marul, yeşil fasülye, karaciğer ve sütte bulunan K vitamini topikal olarak kullanıldığında deri çatlağı (stria), spider anjiom, yara izleri, koyu lekeler, göz çevresi koyu halkalarının tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır.

Günde 6-8 bardak su tüketin!

Esnek kalabilmek için cildin neme ihtiyacı vardır. Yeterli hidrasyon sağlanmaması cildin kuru ve yorgun görünmesine neden olacaktır. Günde ortalama 6-8 bardak su tüketilmelidir. Bitkisel, kafeinsiz çaylar, karpuz, kabak ve salatalık gibi bazı meyve ve sebzelerin de sıvıya katkıda bulunduğunu unutmayın.

Düşük glisemik indeksli karbonhidrat tüketin!

Karbonhidratın kan şekerinizi ne kadar yükselttiğinin göstergesi "glisemik indeks" tir. Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar kana tamamen ve hemen karıştıklarından kan şekerinde ani yükselmelere neden olurlar. Glisemik indeksi düşük olan besinlerden alınan glukoz, dolaşım sistemlerine daha ağır ve daha küçük miktarlarda, pankreans bezinden yoğun insülin salgılanmasına neden olmadan girer. Sonuçta kan şekerinizde ani değişimler oluşmaz. Yüksek GI'li karbonhidratlardan kaçının; çünkü bunlar, kollajene zarar verebilecek ve kırışıklıkları hızlandıracak insülin üretimine yol açarlar.

Yağsız süt, kaymaksız yoğurt, taze meyveler, kepekli ekmek, bakliyatlar, düşük glisemik indeksli gıdalardır. Muz, taze patates, patlamış mısır, bulgur, buğday ekmeği orta glisemik indeksli besinlerdir. Karpuz, kavun, patates püresi, havuç, pilav, şekerli mısır ve patates kızartması ise yüksek glisemik indeksli besinlerdir.

Sigara içmekten ve aşırı alkol tüketiminden kaçının, her ikisi de cildi yaşlandırır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)