DOĞUM KONTROL HAPLARI ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMA OLASILIĞINI AZALTIYOR

Yazar Gökçe MıkOrtopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 10 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Teksas Üniversitesi'nde 2016 Mart'da yapılan çalışmada, doğum kontrol hapı kullanan genç kadınların kullanmayanlara göre çok daha az oranda diz yaralanmaları yaşadığı tespit edilmiş ve bu çalışma Medicine & Science in Sports & Exercise 'da yayımlanmıştır.
Yapılan çalışmada seçilen hastalar, ulusal sağlık kayıtları ve resmi reçeteleri incelenerek belirlenmiştir.

Yaşları 15-19 arası olan 24.428 genç kadında inceleme yapılmış ve ön çapraz bağ yaralanması nedeniyle ameliyat olma gereksinimleri değerlendirilmiştir.

Bu değerlendirme sonunda ; doğum kontrol hapı kullanan hastalarda, aynı yaş aralığında olup da hap kullanmayanlara göre ameliyat gereksinimi daha düşük çıkmıştır. Bir başka deyişle, doğum kontrol hapı kullanan genç kadınların ön çapraz bağ yaralanmalarının ameliyat gerektirmeden iyileştiği görülmüştür.

Araştırmacılar, östrojen hormonunun ön çapraz bağ dokularını zayıflattığını öne sürmüşlerdir. Araştırma ekibinin yaptığı bir önceki çalışmada da yine ön çapraz bağ yaralanmalarının kadınların genellikle menstürasyon dönemlerinde, yani östrojen seviyelerinin yüksek olduğu zamanlarda gerçekleştiği belirlenmiş.Doğum kontrol hapı ise östrojen seviyesini dengelediği için östrojenin diz bağlarını zayıflatıcı rolünü bertaraf etmektedir.

Ortopedi cerrahları olarak öncelikle bizlerin östrojen hormonunun ön çapraz bağ üzerindeki zayıflatıcı rolünü bilmemiz önemli. Doğum kontrol hapları özellikle 15-20'li yaşlardaki kadınlarda bu riski düşürücü nitelik taşıyor. Dolayısıyla bu yaş aralığında olan ve profesyonel olarak sporla uğraşan genç kızlar, yaralanmaları ardından iyileşme süreci için uygun şartları sağlamak ve olası yaralanmaları önlemekle ilgili doğum kontrol hapları konusunda bilgilendirilmelilerdir.

Belirtmekte yarar var; bu araştırma tekrar eden bağ yaralanmalarını kapsamıyor. Yani ön çapraz bağ yaralanması tedavisi ardından oluşabilecek yeni yaralanma riski hakkında uzmanlar tarafından herhangi bir yorum yapılmamış. Dolayısıyla doğum kontrol haplarının ameliyat edilmiş bir ön çapraz bağa nasıl cevap vereceği -şimdiye kadar yapılan çalışmalar çerçevesinde- halen bilinmemektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gökçe Mık Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)