Doğum Kontrol Haplarının Kullanım Alanları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, Doğum kontrol hapları (oral kontraseptif), ilk kullanılmaya başlanacağı zaman adetin başlamasının beklenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Adetin ilk günü bulunduğu güne denk düşen günün karşısındaki doğum kontrol hapı (oral kontraseptif) içerek başlanmalı ve her gün mümkün olduğu kadar aynı saatte olmak üzere 21 gün alınmalıdır.” dedi.

Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, kutu bittiğinde son tabletten birkaç gün sonra adet kanamasının başlayacağanı belirterek, “Bir sonraki kutuya, adet kanamasına bakılmaksızın mutlaka son tabletten 7 gün sonra başlanmalı ve tekrar 21 gün devam edilmelidir.” şeklinde konuştu.

21 gün ilaç 7 gün ara

Özetle 21 gün ilaç, 7 gün ara diye formüle edilebileceğini söyleyen Op. Dr. Akkaya, “Doğum Kontrol Hapı kullanımı bırakılmak istendiğinde mevcut kutu bittikten sonra beklenen kanama olur ve 4-6 hafta sonra normal yumurtlamanın olduğu adet dönemleri geri döner.” dedi.

İlacın bırakılması gereken durumlar

Özellikle haplar(oral kontraseptifler) ilk kullanılmaya başlandığında ortaya çıkan bazı şikayetler veya durumlar hapların hemen bırakılmasını gerektirdiğini vurgulayan Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Şiddetli baş ağrısı, migren nöbetleri, görme bozuklukları, göğüs ağrısı, şiddetli bacak ağrısı, ani sarılık gelişmesi gibi durumların yanı sıra ağır kazalar sonrası ve büyük ameliyatlar öncesinde ilaç kullanımına son verilmelidir.” dedi.

 

Diğer kullanım alanları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, doğum kontrol haplarının (oral kontraseptifler) doğum kontrolü dışında da kullanım alanları olduğunu belirterek örneğin adet düzensizliği, doğum kontrol haplarının çok sık kullanıldığı durumlardan birisi olduğunu söyledi.

Doğum Kontrol Haplarının diğer kullanım alanları

Doğum kontrol haplarının (oral kontraseptifler) adet düzensizliğinin yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırdığı gibi adet kanamasının başlayacağı zamanı bilmek de kadınları rahatlattığını ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya,”Bazı fonksiyonel yumurtalık kistlerinin tedavisin de dönemsel uygulamalar yapılabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Doğum kontrol haplarının (oral kontraseptifler) kullanımı ile adet dönemi sancılarında ve özellikle adet öncesi dönemde yaşanan gerginlikte belirgin azalma olduğunun saptandığın vurgulayan Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Kısırlığın sebeplerinden biri olarak sayılan rahim, yumurtalık ve tüpleri içine alan iltihabi durumlara karşı doğum kontrol haplarının (oral kontraseptifler) koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir.” dedi.

Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, ayrıca çeşitli araştırmaların doğum kontrol hapı (oral kontraseptifler) kullanımı ile dış gebelik oluşma riskinin azaldığını ve yumurtalık ile rahim kanserinin daha az görüldüğünü ortaya koyduğunu söyleyerek, “Diğer bir kullanım alanı, endometriosiz denen rahimiçi dokunun rahim dışında bulunması durumunda uzun süreli tedavi ile gerileme sağlanabilmesidir. Sosyal açıdan bir avantajı da adetin erkene alınması veya daha ileri tarihe kaydırılması istenen durumlarda doktorunuza danışarak bunun sağlanabilmesidir.” şeklinde konuştu.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulaziz Akkaya Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)