Doğum Kontrol Haplarının Kullanımı

Doğum kontrol hapları kullanılmaya başlandıktan sonra düzenli bir şekilde devam edilir, herhangi bir gereklilik olmadan “vücudu dinlendirme” gibi bir nedenle kullanıma ara verilmesi uygun değildir. Ara verilen dönemde istenmeyen bir gebelik oluşabilir.

Doğum kontrol hapını aldıktan sonraki 2 saat içerisinde kusma veya şiddetli ishal ortaya çıkarsa kondom (prezervatif) gibi ek bir korunma yöntemi kullanılmalıdır.

Doğum kontrol hapının alınacağı zaman kendiniz belirleyebilirsiniz. Unutma olasılığınızın en düşük olduğu zamanı tercih etmeniz uygun olacaktır. Kadınların çoğu, drajeleri sabah kahvaltıdan sonra ya da gece yatmadan hemen önce alır.

Doğum kontrol haplarında iki farklı kullanım şekli bulunmaktadır

21 GÜN KULLANILIP, 7 GÜN ARA VERİLEN DOĞUM KONTROL HAPLARI

Bir kutudaki 21 tablet bittiğinde 7 gün sonra diğer kutuya başlanır. Adet kanaması genellikle 7 günlük ara dönemde gerçekleşir.

21 günlük haplar kullanılıyorsa verilen ara 7 günden uzun olmamalıdır. Bir sonraki kutuya, adet kanamasının başlamasına ve bitmesine bakmaksızın mutlaka yedi günlük bir aradan sonra geçilir.

28 GÜN SÜREKLİ KULLANILAN DOĞUM KONTROL HAPLARI

28 tablet içeren sürekli kullanıma uygun kutularda, kutuyu bitirdiğinizde ara vermeden, ertesi gün diğer kutuya başlamanız gerekmektedir. Adet kanaması genellikle sondaki hormon içermeyen hapları alırken gerçekleşir.

Her yeni doğum kontrol hapı kutusu haftanın aynı gününde başlayacaktır.

En sondaki 4 beyaz hapı alırken genellikle adet görürsünüz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulhamit Bozyiğit Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)