Doğum Öncesi Bakımın Önemi

Tüm dünyada her yıl yaklaşık 600,000'den fazla kadın gebelik ve doğum komplikasyonları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bunların çok büyük çoğunluğunun az gelişmiş ülkelerde olduðu saptanmıştır (1). Hem annenin, hem de doğacak bebeğin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde doğum öncesi bakım, doğum ve doğum sonrası bakım temel koruyucu hizmetlerdendir.


Doğum öncesi bakım, anne ve bebeğin  tüm gebelik boyunca belirli aralıklarla, gerekli muayene ve önerilerde bulunularak, eğitimli bir sağlık personeli ve kadın doğum uzmanı ( normal ve riskli gebelik takibi konusunda uzman) tarafından takip edilmesidir. Tavsiye edilen doğum öncesi bakım programı, gebeliğin 7. ayına kadar her ay, 36. haftaya kadar iki haftada bir, daha sonra 40. haftaya kadar  her hafta, 40. Haftadan sonra gün aşırı şeklindedir. Bu da gebelik süresince en az 10 kez doğum öncesi bakım anlamını taşımaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından gebeliğin 14. haftaya kadar saptanması ve ilk takibin yapılması, doğuma kadar da en az dört kez izlenmesi şart koşulmaktadır. Kendisi ya da bebeği ile ilgili riskli bir durum tespit edilenler için takip sayısı artırılmalıdır. Doğum öncesi bakımda takibin  niteliği de son derece önemlidir. 

Bu takipler  ile annede hamileleikten  önce var olan hastalıklar ve riskli hamilelikler  belirlenir , gebelik komplikasyonları olarak ortaya çıkabilecek hastalıkların erken tanı ve tedavisi, gerekirse bir üst kuruma sevki  sağlanır. Fetus anne karnında izlenir, anne tetanoza karşı bağışıklanır, doğumun nerede, nasıl ve kim tarafından yapılacağına karar verilir. Anneye beslenme, gebelik bakımı ve temizliği ,diş bakımı, doğum, doğum sonu bakım, bebek bakımı ve doğum sonu kullanabileceği aile planlaması yöntemleri konusunda eğitim verilir. Doğum öncesi kontrollerde kadının düzenli olarak tartılması, kan basıncının takip edilmesi, kan tahlillerinin yapılması gibi takipler anne ve bebekte oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı erken dönemde önlem alınmasını sağlayacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Arzu Değirmenci Akar Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)