Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum Depresyon)

Yazar Elif Silav • 31 Ocak 2024 • Yorumlar:

Birkaç ay önce, pozitif hamilelik testinizi görünce çok heyecanlandınız.Her adımda çok endişeleniyorsunuz ve bir şeyler yanlış olacak, yolunda gitmeyecek gibi geliyor. Şimdi ise doğum yaptınız fakat mutsuzsunuz peki ya neden? Çoğu kadın bebek sahibi olmayı mutlulukla karşılamakta ve annelik ile ilgili yüksek beklentilere sahip olmaktadır. Bu durum depresyonda olduğunu kabul etmeyi daha da güçleştirmektedir. Depresyon bebek bakımını zorlaştırdığı için, hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkiler.

Lohusa depresyonu doğumdan sonraki ilk altı hafta içinde sinsice başlar ve birkaç ay içinde düzelir fakat bir veya iki yıla kadar da sürebilir. Bu depresyonun birden çok nedeni vardır. Gebelik döneminde yükselen östrojen ve progesteron yani adet döngüsü ve hamileliği koruyan cinsiyet hormonu düzeylerinin doğumla birlikte ani düşmesi veya geç başlangıçlı doğum sonrası depresyonda tiroit bozuklukları rol oynayabilir.

BELİRTİLERİ NEDİR?

Şiddetli hüzün ya da boşluk duygusu, duyarsızlık, aşırı yorgunluk, enerji eksikliği ve bedensel yakınma gibi durumların doğum sonrası yaşanabilecek depresyon belirtileridir. Aynı zamanda aile, arkadaş veya keyif veren etkinliklerden uzak durma, bebeğini yeterince sevmediği inancı ya da bebeğin beslenmesi ve uykusu ile ilgili duyulan endişeler ile bebeğe zarar verme korkusunun depresyon belirtisi olabilir.

Anneler konsantrasyon güçlüğü, bellek zayıflığı, psikomotor hareketliliğinde artış, yerinde duramama, endişe, sinirlilik, sınırlılık, bulantı, kendiliğinden ağlama ve panik atak, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, bebekle ilgilenmek istememe ya da bebeği öldürmek isteme gibi durumlar yaşayabilir. aynı zamanda mutluluk yerine çökkün duygulara sahip olmaktan gelen suçluluk duygusu, ilgi ve istek kaybı, depresif ruh hali, haz kaybı, değersizlik hissi, umutsuzluk, acizlik duygusu ile ölüm veya intihar düşüncelerinin de seyredebilir.

Doğum sonrası depresyona giren annelerin çocukları da etkilenir mi?

Doğum sonrası depresyona giren annelerin çocuklarının depresyonda olmayan annelerin çocuklarına göre ;

  • Daha sinirli​

  • Çekingen​

  • Daha az yüz mimiği kullanan​

  • Daha az konuşan çocuklar oldukları​

  • Daha sık davranış problemi gösterdikleri​

  • Agresyon ve öfke nöbetleri​

  • Dikkat, konsantrasyon, bellek, planlama gibi bilişsel işlevlerinin daha zayıf olduğu, daha sık
    dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukuluğu tanısı​

  • Uyku problemleri gözlenmiştir.

​Tedavi edilmeyen doğum sonrası depresyonda yürüme ve konuşma gecikebilir. Bu çocuklarda okul çağında öğrenme güçlüğü de bildirilmiştir. Anne bebek bağlanmasındaki bozulmadan dolayı okulda daha zor arkadaşlık kurdukları, daha kaygılı çocuklar oldukları, pasif agresif tavırlar sergiledikleri, bağımlı kişilik yapılarının olduğu gözlenmiştir.​

PSİKOLOG ELİF SİLAV

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)