Doğum sonrası depresyonu

Yazar Şükrü UğuzPsikiyatrist • 17 Ocak 2018 • Yorumlar:

Bebeğin dünyaya gelmesini ne kadar sabırsızlıkla beklemiş olsanız da bebek sahibi olmak anne- babada stres yaratır. Bu stress normaldir ancak bir kaç hafta içinde geçmiyorsa ya da daha da kötüye gidiyorsa işte o zaman doğum sonrası depresyonunuz var demektir. Bu tür depresyon çocuğunuzla sağlıklı bir şekilde ilgilenebilmenize engel olur, bu yüzden kendinizde doğum sonrası depresyon olduğunu düşünüyorsanız acilen yardım almanız gerekmektedir. Tedavi ve destek alarak anne olmanın tadını daha iyi çıkarabilirsiniz.

 

Annelik Hüznü

Daha bir kaç gün önce doğum yaptınız. Sevincinizi ailenizle ve arkadaşınızla paylaşabilmeyi ve anne olmanın tadını çıkarabilmeyi planlıyordunuz. Ama bunun tam tersi neredeyse her an ağlamak istiyorsunuz.

Bu durumu beklemiyor olabilirsiniz ancak hafif mutsuzluk ve dalgalı duygu durum yeni anne olan kişilerde normaldir.Hatta o kadar normaldir ki bu duruma “annelik hüznü” adı verilmiştir.

Yeni anne olmuş bir çok kişi annelik hüznü denen durumu yaşar: Kolayca ağlamaya başlama, mutsuzluk, uykuya dalmada güçlük, tahammülsüzlük, iştahta değişmeler, odaklanmada güçlük. Bu belirtiler genelde doğumdan birkaç gün sonrasında başlar ve birkaç günden bir iki haftaya kadar sürebilir.

Annelik hüznü doğumdan sonra hormonal değişikliklerden kaynaklanan normal bir durumdur. Hormonlar dengelenince muhtemelen bu durum da geçecektir. Yakınlarınızdan yardım alarak ve dinlenerek bu süreci kolayca atlatabilirsiniz.

 

Doğum sonrası depresyonun İşaret ve Belirtileri

Doğum sonrası depresyon annelik hüznünden farklıdır ve daha ciddi bir problemdir. Bu ikisini birbirinden ayırmak zordur. Başlangıçta her ikisi de aynıdır ancak doğum sonrası depresyonun belirtileri daha şiddetlidir ve daha uzun sürelidir.

 

Doğum sonrası depresyonun belirti ve işaretleri

Bebekle ilgilenmeme

Bebeğe karşı olumsuz duygular

Bebeğe zarar vermeyle ilgili kaygılar

Kendine ilgi ve bakımın azalması

Haz alamama

Enerji ve motivasyon eksikliği

Suçluluk ve değersizlik düşünceleri

İştahta ve kiloda değişimler

Normalden az ya da fazla uyuma

İntiharla ilgili düşünceler

Doğum sonrası depresyonda kendinize nasıl yardım edebilirsiniz?

Doğum sonrası depresyonunuz varsa yapabileceğiniz en iyi şey kendinize zaman ayırmaktır. Fiziksel ya da zihinsel sağlığınıza ne kadar çok dikkat ederseniz kendinizi o kadar iyi hissedeceksiniz.

 

Yaşam tarzı değişiklikleri kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir:

İyi bir gece uykusu önemli: Yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa 8 saatlik uyku size lüks gibi gelebilir, ancak az uyumak depresyonu daha da kötüleştirir. Dinlenebilmek için elinizden geleni yapın. Bunun için ailenizden destek alın.

Kendinize kaliteli zaman ayırmaya çalışın: Kendinize ufak kaçamaklar ayarlayın.  Sıcak bir duş almak, sevdiğiniz aktiviteleri yapmak gibi…

Güneş ışığı alabileceğiniz yerlere gidin: Güneş ışığı kendinizi iyi hissetmenizi sağlar, bu yüzden her gün 10 -15 dakika güneş ışığı almaya çalışın.

Fiziksel egzersiz yapın: Depresyonda egzersiz bazen ilaç kadar etkili olabilmektedir. Günde 30 dakikalık yürüyüş bile kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)