Doğum Sonrası (Emzirme Döneminde) Beslenme

Yazar Mervenur AyazDiyetisyen • 13 Haziran 2019 • Yorumlar:

Güzel anneler, alınan doğum kilolarından kurtulmanın en güzel ve doğal yolu bebeğinizi emzirmektir. Emzirme döneminde metabolizma hızlanır. İlk 6 aylık dönemde zayıflama diyeti önerilmez ancak bu demek değildir ki her türlü besinden ihtiyacının fazlasını yiyebilirsin.

Doğru ve dengeli beslenerek hem süt kaliteni arttırabilir hem de kilo verebilirsin.

En önemli destek sıvı ! Günlük en az 2,5-3 litre su tüketmelisiniz. Yine sıvı tüketimi için ayran ve kefir tercih edebilirsiniz. (kafein tüketimi bu dönemde önerilmez. Canınızın o çok çektiği bol köpüklü kahveler biraz daha beklesin. Bu sebeple yeşil çay da tüketmiyoruz)

Sıvılardan yola çıkmışken, bu dönemde rezene, anason gibi süt artırmaya da yardımcı bitki çaylarını tüketebilirsiniz.

Günlük protein alımına özen gösterelim ! Yumurta, et, baklagiller protein kaynaklarıdır. Bu dönemde her gün mutlaka 1 adet haşlanmış yumurta tüketmelisiniz. (herhangi bir alerji durumu veya hastalık yoksa) Baklagiller bazı bireylerde gaz ve şişkinlik durumunu artırabilir. Bir önceki geceden suda bekletme ve zarını ayıklama işlemini uygulayabilirsiniz. (kendinizi en iyi siz tanırsınız. Hangi besinin sizi rahatsız edip etmeyeceğini anlamak için azar azar beslenme programınıza ekleyin ve kontrol edin)

Haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterin. Eğer olmuyorsa omega 3 desteği almalısınız.

Mevsiminde meyve ve sebze yiyin. Vitamin ve minerallerden faydalanın, posa tüketimini artırmış olarak, bağırsak sağlığınızı koruyun.

Ekmeklerinizi çok-tam tahıllı veya tam buğday tercih edebilirsiniz. Hem posa almış olacaksınız hem de farklı vitaminlerden yararlanacaksınız.

Gebelik döneminde kansızlık yaşadıysanız, demir içeren, et, tavuk, yumurta, balık, karaciğer, kuru üzüm(çekirdeği ile) , pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, fındık tüketebilirsiniz.

Tuz tüketimini kısıtlamalısınız.

Alkol ve sigara yine bu dönemde kesinlikle kullanılmamalıdır !

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Mervenur Ayaz

Diyetisyen Uzm. Dyt.

Randevu al