Doğumsal Ayak Problemleri

Yazar Ali Fuat Karataş • 23 Mart 2023 • Yorumlar:

Ankara doğumsal ayak problemleri, gebelik sürecinde meydana gelen bir sorun veya genetik etmenler sebebiyle meydana gelen ayak deformiteleridir. Ayaklar, gebelik sürecinde diğer tüm dokular ve organlar gibi hızlı bir gelişim sürecindedir. Hücre bölünmeleri yardımıyla büyür ve gelişirler. Ancak bu süreçte yaşanan bazı sorunlar, ayakların yapısıyla ilgili anormallilere yol açabilmektedir. Bu anormallikler genel olarak doğumsal ayak problemleri veya doğumsal ayak deformiteleri olarak bilinirler. Bunlar arasında en yaygınları Z-ayak, polidaktili, sindaktili, vertikal talus ve tarsal koalisyondur. Bahsi geçen deformitelerden bazıları ayakların işlevi ile ilgili sorunlara yol açabilmektedir, bazıları ise yalnızca görünüm olarak bir sorun teşkil etmektedir. Bununla birlikte hepsini, özel ortopedik uygulamalar ve cerrahi operasyonlar ile tedavi edilebilmektedir.

Doğumsal Ayak Problemleri Nelerdir?

Doğumsal ayak problemleri, bebek henüz anne karnındayken ortaya çıkan ve gerek estetik gerekse de işlevsel sorunlara yol açabilen ayak deformiteleridir. Bu deformiteler ayakların yalnızca birince görülebildiği gibi her ikisinde birden de görülebilirler. Bazıları hiçbir rahatsız edici belirtiye yol açmazken bazılarında hasta yürürken veya koşarken ağrı ve rahatsızlık gibi belirtiler deneyimleyebilir. Doğumsal ayak problemlerinin tedavi gerektirip gerektirmediği doktor tarafından gerçekleştirilen basit bir muayene ile anlaşılabilir.

Ayak Deformiteleri Neden Olur?

Doğumsal ayak deformiteleri pek çok farklı nedenden meydana gelebilir. Bazı kromozom anormallikleri, genetik geçişli hastalıklar, fiziksel travmalar ve benzer etmenler doğumsal ayak problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilirler. Bununla birlikte bahsi geçen problemlerin tam olarak hangi nedenden meydana geldiği bilinmemektedir.

Ayak Deformitesi Türleri Nelerdir?

Ayak deformitesi türleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Aksesuar Navikula: Bu ayak deformitesinde, ayağın iç tarafında fazladan bir kemik oluşumu gözlenir.
  • Tarsal Koalisyon: Ayak kemiklerinin ayrık bir yapıya sahip olmasıyla görülen ayak deformitesidir.
  • Sindaktili: Ayak parmaklarındaki yapışıklık ile karakterize olan bir ayak deformitesidir.
  • Polidaktili: Ayakta fazladan parmak olmasıyla karakterie olan bir ayak deformitesidir.
  • Konjentinal Vertikal Talus: Ayak tabanının çökük bir yapıya sahip olmasıyla karakterize olan bir ayak problemidir.
  • Pes Ekinovarus: Halk arasında çarpık ayak sendromu olarak bilinir, bu deformiteye sahip olan bireylerde ayaklar bacak içine ve hafif bir şekilde aşağı doğru dönüktür.

Görece yaygın rastlanılan ayak deformiteleri bunlardır.

Ayak Deformiteleri Nasıl Anlaşılır?

Ayak deformitelerinin çoğu doğumdan sonra gerçekleşen basit muayeneler sırasında, kolayca tespit edilebilir. Tespit edilen deformitenin şiddetini ve ilerleme durumunu belirlemek amacıyla çeşitli görüntüleme uygulamalarına başvurulması da mümkündür.

Doğumsal Ayak Problemleri Kendiliğinden Geçer Mi?

Doğumsal ayak problemlerinden bazıları kendiliğinden geçebilir. Ancak kendiliğinden geçme potansiyeli olan sorunlarda bile mutlaka doktor ile iletişim halinde kalınmalıdır. Böylece düzenli aralıklarla ayak deformitesinin durumu incelenebilir ve eğer deformitenin şiddeti azalmak yerine artıyorsa özel tedavilere başvurulabilir.

Ayak Deformiteleri Tedavi Edilebilir Mi?

Doğumsal ayak problemleri, tedavileri mümkün olabilen sorunlardır. Hatta bu sorunlardan bazıları yalnızca estetik temellidir ve tedavi gerektirmeyebilir. Doktor muayenesi sırasında ayaktaki deformitenin türü ve şiddeti belirlenebilir. Daha sonra ise hastanın veya ebeveynlerin talepleri doğrultusunda çeşitli tedavi uygulamalarına başvurulabilir.

Ayak Deformiteleri Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak deformiteleri, türlerine ve ilerleme durumlarına göre farklı şekillerde tedavi edilirler. Genelde tedavi sürecinde ilk tercih edilen uygulama düzenli doktor kontrolüdür. Özellikle de gelişim çağında olan çocuklarda, deformitenin zaman içerisinde azalıp azalmadığı incelenir. Eğer deformitenin şiddeti azalmıyorsa çeşitli medikal uygulamalara başvurulur. Bu uygulamalar arasında ortez kullanımı ve fizik tedavi yer alabilir. Bunların da yetersiz kaldığı durumlarda özel cerrahi işlemlere başvurulur. Bahsi geçen cerrahi işlemler sayesinde ayaklardaki deformiteleri tamamen gidermek mümkün olabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Fuat Karataş Ortopedi Ve Travmatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)