Doğuş Sırası ve Anne-Baba Davranışları

Yazar Beste Demir • 24 Ocak 2024 • Yorumlar:

Tüm çocuklara aynı mı davranmamız gerekir?

Mükemmelliyetçilerin, ilk doğan çocukların anne-babalarına tavsiyeler. Ortanca çocukların sıkışmışlık hissi.

Çocuklarınızı sevmenizin bir puanı olsaydı 10 üzerinden kaç verirdiniz?

Sadece uzmanlar çocuklarınızı ne kadar sevdiğiniz ile ilgili sorumlar sorar...

Asıl soru şudur ki; çocuklarınızı disipline edebilecek kadar çok seviyor musunuz?

Disipline etmekten kastedilen cezalandırmak değildir. Danışmanlık yaptığım pek çok aile ve çocuk, seminer ve konferanslarda çocuklarıyla olan aileler ve çocuklarını göz önüne alırsak tavsiye ettiğim temel konu her zaman: “Çocuklar, gerçek disiplinle eğitecek kadar çok sevilmeli!” Disiplinsiz ve tutarsız aile tutumları pek çok ailenin çocuk davranışlarıyla ilgili sorunlarının temelinde yatmaktadır.

Anne-babaların çoğunlukla yakındığı konular; çocuklarını harekete geçirmek için ne yapmaları gerektiği veya arkadaşlık ilişkileri ile eşlik eden bağımlılıklar olabiliyor... Tüm bunların özetlemek gerekirse temel olarak tutarlı ve gerçek disiplin ile ilişkisi vardır. Otorite/baskıcı Serbest Demokratik/tatlı sert Bilimsel metinlerde ama en çok da her aileye özgü pek çok aile tutumu ve türleşmesi olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin; kendini otoriter sanan fakat çocuklarının özgün karar vermelerine engel olan anne-baba tutumları tam da çocuklarını çok sevdikleri için gerçek disiplin yöntemi uyguladığını sanır. Çocuklarını yine çok sevdikleri için bir takım annebabaların da serbest tutumlar göstererek çocuklarını özgürleştirdiklerini sanırlar. Bu evlerde çocuk ne isterse o yapılır... Anne-babalar yine çocuklarını çok sevdiği için kendilerini yöneten küçük zalimler yarattıklarını farkına varmazlar. Bazı evlerde ise bir otoriter bir gevşek tutumlar ile çocuklar ne zaman ne geleceğini bilemezler. Bu iki durum aşırıya kaçılmadığı takdirde çocuklar üzerinde tatlı-sert(otoritatif) tutum uygulanmış olur.

Aileler çocukları yerine karar vermez veya aileler yerine çocuklar karar vermez. Gerçek disiplin tutumları uygulamış olurlar. Gerçek disiplinde anne-baba adil, mantıklı ama buyurgandır. Ceza yerine disiplin kuralları uygulamak daha faydalı olacaktır. Anne-babalar otoritesini ve gücünü göstermek yerine deneyim paylaşımı yaparak yol gösterici olur. Bu sayede aileler, çocuklara davranışlarının sorumluluklarını alıp başarısızlıkları da deneyimlemelerini sağlayarak çocukları mükemmeliyetçilikten uzak tutacak ama başarı için de meydan okuyan birer birey olma yolunda takip etmiş olacaklardır. Gerçek disiplinin bir başka kazanım noktası ise anne-babaların süper ebeveyn olma çabalarının önüne geçecektir. Tüm çocuklarınız asla aynı değildir. Bu sebeple anne-baba tutumlarında da doğuş sırası önem kazanmaktadır.

Her çocuk farklı ihtiyaçlara sahip olduğundan gerçek disiplin uygulanırken de farklı davranmak aileler için adil olandır. Anne-babaların çocukları iyi tanıması ve doğuş sırasına göre uygulayacağı stratejiler ile ilerlemelidir. Doğuş sırası için ortaca çocukları irdeleyecek olursak en önemli nokta ortanca çocukların ezilmiş hissetmeleridir. İlk olmanın ayrıcalıklarından yoksun kalmış ve son olmanın keyfini tadamamışlardır. Son çocuklar ise yeterince büyük olamamaları, hızlı ve başarılı olamamaları gibi sebeplerde ikincil hissedebilirler. Son olarak çocuğunuza uygulayacağınız gerçek disiplin önerileri şu şekilde;

1. Çocuğunuza asla iterek veya vurarak otorite altına sokmaya çalışmayın.

2. Tutarlı ve özenli olun.

3. Rekabet ve hırsın değil, mücadele ve iş birliğinin önemini vurgulayın.

4. Çocuğunuzun davranışı hoşunuza gitmemiş olsa bile nazikçe davranın ve iyi biri olduğunu söyleyin.

5. Eyleme yönelik uygulamalar deneyin.

6. Ceza veya suça yönelik eylemlerdense gerçekliğin sertçe yüze vurulması gibi yöntemler deneyebilirsiniz.

Örneğin; “Harçlığın bittiyse de yeniden harçlık alacağın günü beklemelisin.” Unutmayın! Çocuklar daima duyar, dinler, anlar ve akıllıdırlar. Kendilerine hükmetmelerine izin vermezler. Bu sebeple çocuklarınıza sevgi dolu bir terbiye eğitimi vermek için gerçeklik disiplini her zaman işe yarayacaktır...

Uzm. Aile Dan. Beste Demir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Beste Demir

Aile Danışmanlığı

Randevu al