Dokunmayın Tombuluma

Yazar Ali KutluDiyetisyen • 16 Eylül 2017 • Yorumlar:

Halk arasında kilo ile sağlık arasında çok sıkı bir ilişki olduğuna ve şişman insanların sağlıksız olduğuna dair bir güçlü bir düşünce vardır. Bilimsel çalışmalarda şişmanlığı sınıflandırmak için gıdıklı, balıketi, göbekli v.s. gibi kavramlar kullanılmaz. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) dediğimiz bir ölçü birimiyle şişmanlık kendi içinde sınıflandırılır. Çok yakın bir tarihte Amerikan toplumunda yapılan bir çalışmada VKİ ile kalp sağlığı ve metabolik durum arasındaki ilişki araştırılmış, milyonlarca insanın tansiyon, trigiliserid, kolesterol, glukoz, insülin direnci ve CRP verileri karşılaştırılmıştır. Yapılan analizler sonucu aşırı kilolu insanların yarıya yakınının gerçekte kalp açısından sağlıklı olduğu görülmüş. VKİ normal (fit) insanların da %30 kadarının kalp-metabolizma açısından sağlıksız olduğu bulunmuş.
Süper şişman olarak sınıflandırabileceğimiz insanlar arasında bile sağlık problemi yaşamayan insanların (%16) olabileceği gözlenmiş.
Şimdiye kadar yapılan araştırmalar kilo fazlalığı olmasına rağmen düzenli egzersizlerle aktif ve hareketli bir hayat sürenlerin zayıf ama hareketsiz olanlara kıyasla kronik hastalıklara daha az yakalandığına dair verileri ortaya koymuştur.
Hafif kilolu diyebileceğimiz insanların şeker, kalp damar hastası, hatta böbrek hastası olmalarına rağmen zayıf kişilere oranla daha sağlıklı bir ömür sürme ve daha uzun yaşama şansının yüksek olduğu ortaya konulmuştur.
Tıpta buna “obezite paradoksu” yani ‘’Allah Allah nasıl oluyor da daha sağlıklı olabiliyor bu tombikler’’ deniyor.
Sonuç olarak hafif veya orta derecede kilolu insanlarda, çok zayıf, yağ oranı çok düşük olan insanlara göre yaşlılığa eşlik eden kronik hastalıklar (Diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları) daha az tahribat yapıyor.
Benim gibi ömrü boyunca kilo problemi yaşayan ve diyet mücadelesi hiç bitmeyen insanlar için bir ölçüde teselli olabilecek bilgiler olsa da yine de yürüyüş başta olmak üzere uygun aktivite ve sportif faaliyetlerden uzak durmamak gerekir.
Aman Haaaa... Canan Hanıma Dikkat...
Kendisini tanımam Sayın Eyüp Elmas’ın yazılarını bazen ilgi ile okurum. Köşesinde ''Öteki gündem ilaçsız yaşam'' başlığıyla Prof. Dr. Canan Karatay’ın bir programda izleyicilerle paylaştığı bilgileri yazı haline getirmiş. Özellikle uluslararası ilaç mafyası tabiri beni çok rahatsız etti. Arşivde bu konularla ilgili çok sayıda yazılarım var. Özellikle modern tıpla birlikte ortalama yaşam sürelerinin ne kadar uzadığına, yeni ilaç geliştirme çalışmalarının ne derece masraflı ve üst düzey bilgi isteyen ve sıkı kontrol altında işler olduğuna, bitkisel tedavi adı altında doktor bile olmayan çok sayıda soytarının insanların manevi duygularını sömürüp olmayacak ümitler vaat ettiğine dair fikirlerimi sizinle paylaşmıştım. Özellikle ABD yönetimi halkı yanlış yönlendiren sağlık reklamları karşısında son derece acımasız. Yakın tarihte global bir firma bu nedenle 2 milyar dolar cezaya çarptırıldı. Bizler daha her hastalığa iyi gelen orijinal yaprakları satan saray soytarılarının reklamını engelleyemiyoruz
Canan Hanım maalesef miadını doldurmuş, polis taklidi yaparak PKK’nın hattını ele geçirdiğini söyleyen insanların bir telefonuyla evindeki tüm parayı dolandırıcılara verecek kadar saf ve toplumdan uzak bir kişi. Medyada aykırı fikirleri olduğu için veya bilmediğimiz bağlantılardan dolayı sıklıkla kendine yer buluyor. Daha önce gebelik sırasında yapılan şeker yüklemesinin kalıcı bozukluğa yol açtığına ve kolesterolün kalp hastalıklarıyla ilişkisinin olmadığına dair akıl almaz açıklamaları nedeniyle tüm şimşekleri üzerine çekmişti. Şimdi de ekmeğin sağlığa olumsuz etkileri nedeniyle fırıncılara yargısız infaz uyguluyor. Elinde sağlam veriler olmadan aşırı abartılı çıkarımlarla halkı yanlış yönlendiriyor.
Sonuç olarak modern batı tıbbında işler bahsedildiği şekliyle mafyaların ilaç çalışmalarını yönlendirmesiyle olmuyor. Hele hele bilimsel yayınların çoğunun küçük bir ekip tarafından yapıldığı bilgisi saçmalığın daniskası. Bu insanlar maalesef bizlerden kat be kat ahlaklı, çalışkan ve dürüst insanlar. Doktorlarda çoğunluk itibariyle bu mafyalarla enseye şaplak ilişki içinde kongreler karşılığı ilaç yazan insanlar değil. Aramızda çürük insanlar yok mu? Her sektörde olandan çok daha az.
Lütfen siyasette kullanılan ve her suçu üst akla havale eden mantığı sağlıkla ilgili konulardan uzak tutalım
Surçi lisan ettiysek affola…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Kutlu Alerji Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, İmmünoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ali Kutlu

Alerji Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, İmmünoloji Prof. Dr.

Randevu al