DOLGU MADDESİ UYGULAMALARI

Yazar Özge Banu BaşsoyDermatolog • 13 Nisan 2017 • Yorumlar:

Dolgu maddeleri yüz, boyun, ellerin yüzeyel ve derin kırışıklıklarını düzeltmek amacıyla kullanılan, deri içine ve derialtı bölgelere uygulanan maddelerdir. 
İdeal dolgu maddesi, FDA onaylı olmalı, kanserojen/teratojen/alerjik olmamalı, enjekte edildiği yerde kalmalı, yer değiştirmemeli, enjekte edildiği yerde kızarıklık, enfeksiyon, yabancı cisim reaksiyonu gibi gözle görülen kalıcı deri değişikliklerine yol açmamalı, kalıcı, doku uyumlu ve uygun fiyatlı olmalıdır. Bu sebeple son yıllarda NASHA yani, “hayvansal kaynaklı olmayan sentetik Hyalüronik Asit” dolgu maddesi olarak başarıyla kullanılmaktadır.  
Hyaluronik asit, normal insan yumuşak dokularında, (deri, kıkırdak, kemik, sinir) hücreler arasında bulunan jelimsi matriksin ana maddesidir. Hacminin yaklaşık 1000 katı kadar su tutma kapasitesine sahiptir, böylece cildin nem ve elastikiyetinden sorumludur. 
30’lu yaşlardan itibaren cildin hyaluronik asit (HA) miktarı azalmaya başlar ve bu durum kendini ciltte kuruma, ince ve kalın kırışıklıklarda artma şeklinde gösterir. Menapozdan sonra ise HA miktarı hızla azalır ve cilt incelir, kurur, deri kırışıklıklarda artış, yüz ovali, boyun, kollar, iç bacaklar, göğüste yer çekimine paralel sarkmalar, kemik yapılarda çökmeler belirginleşir.  
Günümüzde yaygın olarak kullanılan NASHA’lar,  cildin farklı tabakalarına farklı amaçla enjekte edilebilirler. Örneğin, derinin epidermis en üst tabakasına uygulandığında (mezoterapi yöntemleriyle, gençlik aşısı, Işık dolguları şeklinde ya da kozmetik maske, nemlendirici serum içinde) cildi nemlendirip parlaklığını arttırırken, orta deriye (dermis) verildiğinde kırışıklıkları ( ince ve derin) giderir. Deri altına verildiğinde ise volüm arttırır ve yeniden şekillendirir (dudak, yanak, çene, burun). Ayrıca çökük yara izlerinin altına ( örneğin sivilce izleri) verilebilir ve çökük iz görünümünü azaltır. 

Dolgu maddesi uygulamalarında Alerji riski var mıdır?
2003 yılında FDA onayı ilk alan NASHA’lar ile ilgili alerji riski çok düşüktür. Bugüne kadar % 0.4’ den az bildirilmiştir.  

Dolgu maddesi uygulaması nasıl olur?
Hastalar öncelikle hekim tarafından değerlendirilir ve hangi amaca yönelik ne tür dolgu maddesi uygulanması gerektiğine karar verilir. 
Ardından uygulama alanı işaretlenip, lokal anestezi ile uyuşturulur. Anestezi sonrası bölge dezenfekte edilir ve uygulama öncesi fotoğraflama yapılır. Uygulama tamamlandıktan sonra kanama kontrolü sağlanır, hekim masaj yoluyla ürünü dokuya dağıtır. Ödemi azaltmak amacıyla biraz soğuk uygulama yapılır.  İşlem sonunda hastanın kendisini ayna ile değerlendirmesi istenir. Ardından uygulama sonrası fotoğraflama yapılır. Tüm bu uygulama yaklaşık 20-30 dk sürer. 
Dolgu maddeleri, hastanın yaşına uygulama tekniğine göre değişebilmekle beraber ortalama 6-12 ay uygulandığı yerde kalır. Ancak hiçbir zaman tamamen kaybolmaz. Tekrarlayan uygulamalarda kalıcılık 18 aya kadar uzayabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)